Din ve ekonomi bağlamında İslam maliye tarihi ve maliye sistemi
Islamic history and system in the context of religion and economics
  1. Tez No: 383843
  2. Yazar: ŞAHİN YEŞİLYURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN DÖKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Ekonomi, Maliye, Religion, Economics, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Ekonomi, Maliye, Maliye Tarihi, İslam Maliye Sistemi, Religion, Economy, Finance, History of Finance, Islamic Finance System
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Din ve ekonomi bağlamında İslam maliye sisteminin tarihsel gelişimi ve günümüz maliye sistemi ile karşılaştırılmasını konu edinen bu çalışmada; din ve ekonomi kavramlarının birbirinden ayrı ve ilgisiz olmadığı, tam aksine birbirini destekleyen iki kavram olduğu ve bu kapsamda dini kurallar çerçevesinde bir maliye sisteminin mümkün olabileceği ele alınmıştır. Araştırmanın sonucunda dinin insan hayatının her alanına hitap ettiği ve bu alanların başında maliye sistemleri geldiği ortaya konulmuştur. Böylece dini kurallar çerçevesinde tanzim edilen İslam maliye sisteminin kaynakları, gelişimi, tarihsel süreç içerisindeki uygulanışı ve günümüz maliye sistemi ile karşılaştırılması ele alınmıştır. İslam dini ve tarihi hakkında yapılan ikincil kaynakların temel alındığı bu çalışmada, küreselleşmenin ve modernleşmenin yaşanmasıyla dini kurallar çerçevesinde ortaya konulan bir maliye sisteminin giderek yok olduğu ve onun yerine küresel bağlamda bir maliye sisteminin oluştuğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Religion and economics in the context of the historical development of the Islamic financial system and our present fiscal system to be compared with subjects in this study; separate and unrelated concepts of religion and the economy, whether it is on the contrary the two concepts supporting each other, and the religious rules in this context could be possible within the framework of a fiscal system are discussed. As a result of the study of religion that appeals to all areas of human life and came to this area revealed that the beginning of the fiscal system. Thus, issued within the framework of religious rules of Islamic finance system resources, development in the historical process of the application and comparison with today's financial system is discussed. With studies which is secondary sources which about Islam and its history, globalization and modernization experienced by the religious rules laid down in a fiscal system gradually disappeared and in its place a global context of a fiscal system occurs has been demonstrated.