Sağlık kurumları işletmeciliği lisans programlarının müfredatlarının incelenmesi
Examination of curriculum of health care management degree program
- Tez No: 383859
- Danışmanlar: PROF. DR. SİMTEN MALHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Kurumları Yönetimi, Education and Training, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Eğitimi, Education Of Health Care Management
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Sağlığın ve dolayısıyla sağlık kurumlarının hayatımızdaki yeri tartışılamayacak kadar önemlidir. Tek amacı insan hayatı olan sağlık kurumlarını diğer işletmelerden ayıran birden fazla özelliği vardır. Bu özelliklerden en önemlisi, sağlık kurumunda çalışan kişilerin profesyonel meslek sahibi olmaları gerektiğidir. Böylesi önemli bir kurumun yönetilmesi, elbette profesyonel kişiler tarafından yapılmalıdır. Sağlık kurumları yöneticiliğine meslek olarak bakıldığında çok fazla yetkinlik gerektiren, profesyonellik ve özel bir eğitim alınması gerekliliği açık bir şekilde ortadadır. Ülkemizde özellikle son zamanlarda sağlık kurumları yöneticiliği eğitimine verilen önem ile üniversitelerde lisans ve lisansüstü eğitim program sayıları artmıştır. 2004 yılında sadece 2 üniversitede bulunan sağlık kurumları yöneticiliği programları (sağlık kurumları işletmeciliği, sağlık yönetimi, sağlık idaresi), 2014 yılına gelindiğinde Kıbrıs'taki üniversiteler de dâhil 46 üniversitede bulunmaktadır. Bunların %54' ü devlet üniversitesidir. Ülkemizde sağlık kurumları yöneticiliği programlarına farklı puan türlerinde öğrenci alıp, farklı fakültelerde ve sağlık yüksekokullarında eğitimi verilmektedir. Programların isminde ve bulundukları fakültelerde bir standart olmadığı gibi eğitim müfredatında da standart yoktur. Bu yüzden Amerika ve Kanada'da sağlık yönetimi alanında lisans eğitimi veren kurumların akreditasyonunu değerlendiren CAHME (Sağlık Yönetimi Eğitimi Akreditasyon Komitesi) 'nin alan ile ilgili gereksinimler çerçevesinde müfredatla ilgili temel kriterleri baz alınarak Türkiye'deki müfredatlar değerlendirilmiştir. Değerlendirmeye müfredatına ulaşılabilen 33 üniversite dahil edilmiştir. Müfredat değerlendirmesine göre, programın isim ve bulundukları fakültelerdeki farklılık müfredata yansımamıştır. Ayrıca üniversite müfredatlarına verilen puanlara göre 33 üniversiteden 14'ü standartlara uygun müfredata sahip olmadığı gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Place of health and therefore the health institutions as important as in our lives will not be discussed. The sole purpose of human life, health institutions have more than one features which distinguish them from other health institutions. The most important of these features, people working in health care institutions should be professional. Management of such an important institution, of course, should be done by professionals. As far as the profession of management of health institutions, which requires a lot of competence, professionalism and should be taken as a special education is clearly obvious. In our country, especially lately with emphasis on the education of health care management, number of undergraduate and graduate programs at universities has increased. There were only two health care management undergraduate program at the university in 2004, but in 2014 including universities in Cyprus is located in 46 universities. These 54% are state universities. In our country, students are accepted to college with different types of points and education is provided different faculties and health schools. There is no standard curriculum like as names and faculty of the program. That's why the curriculum in Turkey are evaluated based on the basic criteria regarding the curriculum in the framework requirements of the field of CAHME that evaluate the accreditation of undergraduate education institutions in the healthcare management field in US and Canada. Evulation is included in the 33 universities curriculum can be reached. According to the curriculum evaluation, differences in the program's name and faculty were not reflected in the curriculum. In addition according to the scores given to the university curriculum, it was observed that 14 of the 33 universities have a curriculum in accordance with standards.