Ankara'da faaliyet gösteren tıbbi cihaz firmalarının Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hakkındaki görüşleri
The opinions regarding the Health Application Communique of the medical companies which are working at Ankara
- Tez No: 383860
- Danışmanlar: PROF. DR. SİMTEN MALHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Uygulama Tebliği, Tıbbi Cihaz Sektörü, Tıbbi Malzeme Bedellerinin Geri Ödenmesi, Health Application Communique, Medical Device Industry, Cost Reimbursement of Medical Supplies
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Günümüzde sağlık sektöründe yaşanan gelişmeler ile birlikte tıbbi cihaz sektörü de her geçen gün gelişmekte ve teknolojik olarak ileri gitmektedir. Tıbbi cihazlar ve tıbbi malzemeler sağlık sektöründeki en önemli yapı taşlarındandır. Tıbbi malzeme veya tıbbi bir ürün olmadan hastanelerde hasta tedavisinin yapılamayacağı bilinen bir gerçektir. Tüm dünya sağlık sektörünün yapı taşı olan tıbbi ürünleri üretmek ve satmak için çaba harcamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT), tıbbi malzeme bedellerinin hangi tedavilerde ödeneceği ve bu bedellerin ne kadarının karşılanacağı belirtilmektedir. Malzeme bedellerinin istenilen şekilde karşılanmaması, tıbbi cihaz firmalarınca birçok soruna neden olmaktadır. Çalışmanın amacı; Ankara'da üretici veya ithalatçı konumunda bulunan tıbbi cihaz firmalarının Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hakkındaki görüşlerinin belirlenmesidir. Veri toplamak için 5 sayfa ve 18 sorudan oluşan bir anket formu kullanılmıştır. Çalışma 1 Kasım 2014 ile 9 Ocak 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Toplanan veriler SPSS 18.0 paket programı kullanılarak bilgisayara girilmiş ve değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, Ankara'da faaliyet gösteren tıbbi cihaz firmalarının Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hakkındaki görüşleri ve yorumları toplanmış, ardından analiz edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda firmaların büyük bir çoğunluğu Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlandırmalarından memnun olmadığını belirtmiştir. Yapılan bu çalışmanın Türkiye genelinde daha fazla firmaya ulaşılarak genişletilmesi ile Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile ilgili yasal ve pratik düzenlemelerin geliştirilmesinde yararlı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, together with developments in the health sector in developing and advanced medical device industry is to go every day. Medical devices and medical supplies are the most important building blocks in the health sector. Without medical supplies or a medical product is a well known hospital treatment of the patient can not be done. All over the world the health sector to produce medical products that carry the structure and striving to sell. Published by the Social Security Administration in Health Application Communique, payable in which treatment of medical materials cost and how much of this amount is stated to be met. Failure to meet the cost of materials as desired, medical device companies of causes many problems. The aim of the study Health Application Communique of the medical device manufacturer or importer company located in Ankara to determine their views about. A questionnaire consisting of 5 pages and 18 questions were used to collect data. Study was conducted between January 9, 2015 November 1, 2014 with dates. The collected data were entered into the computer using the SPSS 18.0 software package and evaluated. In conclusion, Health Application Communique of medical device companies operating in Ankara on the opinions and comments collected, then analyzed. The vast majority of firms in these results Health Application Communique is not satisfied with the pricing. This study carried out in Turkey by expanding company reaching more Health Application Communique is thought to be useful in the development of legal and practical arrangements.