Turizm potansiyeli olan bölgelerin kalkınma sürecinde toplumsal kapasiteyi güçlendirme stratejileri: Adıyaman örneği
Strategies for strengthening community capacity in developing process of potential tourism regions: Case of Adıyaman
  1. Tez No: 383870
  2. Yazar: CANER ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Toplumsal Kapasite, Kalkınma, Adıyaman, Tourism, Community Capacity, Development, Adıyaman
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Toplumsal kapasite, bir toplumun gelişme eğilimini sorgulayan sosyolojik bir kavramdır. Bu kavram çok boyutlu bir araç olarak özelikle turizm potansiyeli olan bölgelerin kalkınmasında ve gelişme ivmesinin yakalanmasında önemli bir rol oynamaktadır. Araştırmanın konusunu, turizm potansiyeli olan Adıyaman'ın kalkınma sürecinde toplumsal kapasitenin güçlendirilmesi oluştururken, bu potansiyeli kalkınma sürecinde nasıl kullanabileceği araştırma probleminin sınırlarını çizmektedir. Bu bağlamda araştırmanın amacı; Adıyaman turizminin kalkınma araçsallığı kazanmasında toplumsal kapasitesinin güçlendirilmesi ile ilgili birey, toplum ve yönetim üçgeninde şekillenen gelecek yönlü stratejilerinin geliştirilmesidir. Araştırmanın yöntem sürecinde nitel ve nicel veri toplama yöntemleri birlikte kullanılmıştır. Buna göre il merkezinde yaşayan yöre halkından 458 kişiye anket uygulanmıştır. Diğer yandan araştırmanın konusuyla birebir ilgili olduğu düşünülen STK'lar, kamu kesimi, özel sektör temsilcileri ve kanaat önderleriyle birlikte toplamda 25 kişi ile yüz yüze mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Son olarak yerel yönetim temsilcileri ile Odak Grup Görüşmesi (OGG) yapılmıştır. Anket sonuçlarına göre, katılımcıların ilin gelişme düzlemiyle ilgili zihninde somut bir fotoğraf oluşturamadığı görülürken bölgesel kalkınmada somut deliller arandığı anlaşılmıştır. Mülakatlarda, anket sonuçlarının ortaya koyduğu toplumsal durumun yönetsel boyutları ön plana çıkmış ve genel itibariyle paydaşlar arası kayıtsızlık düşüncesi ağır basmıştır. OGG'de ise anket ve mülakat adımlarının işaret ettiği turizm, toplum ve kalkınma denkleminde beliren ipuçlarına göre uzun dönemli stratejiler geliştirilmiştir. Bu stratejiler birbirini tamamlar nitelikte olup, bölge toplumu, paydaş grupları ve turizm gelişimi olmak üzere üç temel süreci kapsayacak şekilde oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
Community capacity is a sociological concept that questioning the development tendency of any society. This concept can be seen as main denominator of the regional development and also plays an essential role as a multidimensional tool for growth rate of potential tourism region. The subject of the research is to enhancing the community capacity of locals in Adıyaman where is one of the potential tourism regions in development process. However framework of the research problem is to investigate ways to use this potential for regional development. In this context aim of this research is to develop strategies of community-based capacity for using tourism potential of Adıyaman. In data collection process, both qualitative and quantitative research methods are used together. In this respect it is based on a questionnaire survey of 458 locals in center of Adıyaman. On the other hand face to face interviews were carried out with 25 key-informants including representatives of the private sector and public and also opinion leaders. Focus Group Discussion (FGD) was held with senior representatives of provincial local government. As a result of the research, it is seen that locals have uncertainty on development process and look for tangible indications of regional development. The interview results are consistent with the survey results. Specifically key informants also mention that there is lack of collaboration among stakeholders. Depending on the survey and interview results, long-term strategies have been developed by the Focus Group Discussion (FGD). These strategies complement each other and consist of three main processes related to stakeholders, community and tourism development.