Otel işletmelerinde hizmetkar liderliğin çalışanların iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisi
The impacts of servant leadership in hotel managements on workers' job satisfaction and turnover intention
  1. Tez No: 383871
  2. Yazar: HAYRULLAH ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DUYGU EREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmetkâr liderlik, iş tatmini, işten ayrılma niyeti, otel çalışanları, konaklama işletmeleri, Servant leadership, job satisfaciton, turnover intention, hotel managements' workers, hotel managements
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmanın amacı, otel işletmelerindeki hizmetkâr liderlik uygulamalarını değerlendirmek ve hizmetkâr liderliğin iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisini ortaya koymaktır. Bu amaçla konaklama işletmelerinde hizmetkâr liderlik uygulamalarının işgörenlerin iş tatmini ve işten ayrılma niyeti üzerine etkisini belirlemek için bir model önerilmiştir. Hizmetkâr liderlik bağımsız değişken olup iş tatmini ve işten ayrılma niyeti ise bağımlı değişkenlerdir. Bağımlı ve bağımsız değişkenleri ölçmek için daha önceden geliştirilen ölçeklerden yararlanılmıştır. Örnekleme yöntemi olarak da amaca göre örnekleme yöntemi tercih edilmiştir. Alan araştırması kapsamına Nevşehir ilindeki dört ve beş yıldızlı konaklama işletmelerindeki işgörenler dâhil edilmiştir. Veriler anket yoluyla elde edilmiş ve verilerin analizi için merkezi eğilim ölçüleri, korelasyon ve regresyon gibi istatiksel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, konaklama işletmelerinde otel yöneticilerinin hizmetkâr liderlik düzeyinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca hizmetkâr liderliğin iş tatmini üzerinde belirleyici etkisinin olduğu, işten ayrılma niyeti üzerine de etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. İşgörenlerin iş tatminine, hizmetkâr liderliğin bütün alt boyutlarının etkisinin olduğu saptanmıştır. Ayrıca, araştırmanın bağımlı değişkenleri olan iş tatmininin işten ayrılma niyeti üzerine olumsuz yönde ve istatistiksel açıdan anlamlı ilişki içerisindeyken, işten ayrılma niyetini negatif etkilediği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, hizmetkâr liderliğin işten ayrılma niyetini iş tatmini aracılığıyla etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to evaluate servant leadership practices in hotel managements and to investigate the impacts of servant leadership in hotel managements on workers' job satisfaction and turnover intention. In this study, a casul model were offered to clear the impacts of servant leadership in hotel managements on workers' job satisfaction and turnover intention. In the research part of this study, servant leadership was independent variable, job satisfaction and turnover intention were dependent variables. Servant leadership was measured using previously developed and tested scales that proved to be reliable and valid. In this study, purposive sampling method was used. In the field research part, four and five star hotel managements' workers in Nevsehir were included. Data were collected by means of a queationnaire. Frequencies, descriptive statistics, correlation abd regression analysis were used to analyze the data. The results of this study indicate that the level of servant leadership practices in hotel managements is high in Nevsehir. All dimensions of servant leadership positively effect on job satisfaction but any impact on turnover intention. Also, job satisfaciton has negative but significant impact on turnover intention. Consequently, this study pointed out that servant leadership had an impact on turnover intention through job satisfaction.