Kalite fonksiyon göçerimi ve analitik hiyerarşi süreci aracılığıyla stratejik destinasyon rekabetçiliği planlaması: Termal turizm destinasyonları örneği
Strategic planning of destination competitiveness through quality function deployment and analytical hierarchy process: An illustration on thermal tourism destinatons
  1. Tez No: 383872
  2. Yazar: EMRE ERBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER ŞAHİN PERÇİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Quality function deployment, analytical hierarchy process, destination competitiveness, strategic planning
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 252
Özet
Bu çalışmada, Kalite Fonksiyon Göçerimi (KFG) yaklaşımı kullanılarak destinasyon rekabetçiliğinin stratejik olarak planlanması için bir model önerilmektedir. Önerilen model Kozaklı termal turizm destinasyonunda uygulanarak, uygulamada elde edilen kazanımların örneklendirilmesi sağlanmıştır. Termal turizm destinasyonlarında çekirdek ürünün termal kaynak suları olduğu dikkate alındığında, Kozaklı'nın rekabet avantajı kazanmasında termal su kaynaklarını koruması ve sürdürülebilir bir yaklaşımı benimsemesi gerekmektedir. Çalışmada, termal turizm destinasyonlarının rekabet gücü kazanmalarında duydukları ihtiyaçlar Analitik Hiyerarşi Süreci ve Önerme-Belirleyiciliği Analizi ile önceliklendirilerek, bu ihtiyaçların karşılanmasında ne gibi teknikler ve stratejiler geliştirilebileceği dikkate alınmış, KFG yaklaşımının destinasyonların rekabetçiliklerinin stratejik olarak planlanmasında başarılı bir şekilde uygulanabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a Quality Function Deployment (QFD) framework proposed in the strategic planning of destination dompetitiveness. The proposed model is illustrated on Kozaklı thermal tourism destination in an effort to show advantages. Considering hot springs water' role as the core product in thermal tourism destinations, Kozaklı should follow sustainability principles especially by protecting hot springs water. The Competitiveness needs of thermal tourism destinations were prioritized through Analytical Hierarchical Process and Attribute-Determinance Analysis, based on the results, what strategies and techniques could be developed were determined. Thus, QFD framework proved to be well suited to strategic planning of destination competitiveness.