Türkiye'nin sosyal güvenlik sistemnin Muş'taki yansımaları
The implications of Turkey's social policy system (In terms of social security) on the city of Muş
- Tez No: 383943
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE DOĞANER GÖNEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Güvenlik, Sosyal Politika, Sosyal Yardım, Türkiye, Muş, Social Security, Social Policy, Social Assistance, Turkey, Muş
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Dünya iktisadi tarihi içerisinde, toprakların çitlenmesi ile başlayıp, sanayi devrimi ile hız kazanan mülksüzleşme ve metalaşma, sosyo-ekonomik yapının da değişmesini beraberinde getirmiştir. Sermayeyi elinde bulunduran sınıf zenginleşirken, emek sahipleri sefalet içerisinde yaşamaya başlamıştır. Serbest piyasa ekonomisiyle özdeşleşen kapitalist sistemin neden olduğu bu durum, geliştirilen karma sistem ile giderilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla; kapitalist sistemin ortaya çıkardığı, yaygınlaştırdığı ve/veya derinleştirdiği riskler, kontrol altına alınmaya çalışılmıştır. Başlarda toplumsal anlamda aşırılıkları gidermek adına üretilen politikalar, zamanla sosyal politikaları oluşturdu. Çalışmamızın ilk kısmında, Avrupa'da sosyal güvenliğin nasıl geliştiğini ele aldık. Avrupa'daki dönüşümden etkilenen, Osmanlı'nın bu dönüşüme nasıl tepki verdiğini, Türkiye'de sürecin nasıl devam ettiğini inceledik. Çalışmanın temel gayesi, Muş gibi sosyo-ekonomik açıdan gelişememiş illerde, sosyal politikanın nasıl yansıdığıdır. Bu amaçla, 2014 Mayıs-Haziran ve Eylül aylarında Muş halkından 100 kişi ile görüşülmüş, bunlardan 60'ı ile derinlemesine mülakat yapılmış, böylece sosyal politikanın Muş'taki yansıması incelenmeye çalışılmıştır. 6 ilçesi bulunan kentin 4 ilçesinde çeşitli kurum/kuruluş ve hanehalkları ile görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda, sosyal güvenlik içersinde, sosyal yardımların ciddi oranda olduğunu, fakat yapılan yardımlar arasında“gereksiz”görülen ve amacına hizmet edemeyen yardımlar olduğu da saptanmıştır. İzlenen politikalar, ilin içinde bulunduğu sosyo-ekonomik döngüden çıkılmasını sağlamamanın yanı sıra bazı sorunları da beraberinde getirmiş olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the history of the world economy, propertyless and commoditization which started with enclosed lands and accelerated with the industrial revolution, has changed the socioeconomic structure of societies; the capital-owning class became wealthier while the working class (proliterat) was impoverished and they began to live in misery. This was the result of the capitalist system which is synonymous with the free market and the solution was found with the help of a mixed economic system. In order to solve the problems of the capitalist system, risks were taken under control of public authorities. At the beginning the policies which were produced in order to resolve the social unrest, then created today's social policies. The first part of this thesis reviewed the development of European social security system under social policy implementation. Then Ottoman's and Turkey's response to the changing structure of Europe was examined. The aim of this thesis is finding the reflections of social policy onto the city of Muş which is underdeveloped in terms of socioeconomic structure. In line with this goal, in Muş 100 people were interviewed for five months and was conducted in-depth interviews with 60 people from them. Thus the reflection of the social policy onto the society of Muş has been studied. As a result of these interviews, it is found that the social aid has an important role within the social security system but some of them are accepted as unnecessary and doesn't serve its purpose. Finally this study is concluded that the implemented policy does not help to exit from the vicious soci-economic cycle of the city.