Transformasyonel yetenekler pazar odaklılık ve firma performansı ilişkisi: KOBİ'ler üzerine bir araştırma
The relationship between transformational capabilities market orientation and firm performance
- Tez No: 383947
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL ZEHİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Transformasyonel Yetenekler, Öğrenme Yeteneği, GiriĢimcilik Yeteneği, Ġnovasyon Yeteneği, Pazar Odaklılık, ĠĢletme Performansı, Transformational Capabilities, Learning Capability, Entrepreneurial Capability, Innovation Capability, Market Orientation, Business Performance
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Rekabet avantajı elde edebilmek için işletmelerin sahip oldukları en önemli kaynaklardan biri örgütsel yetenekleridir. Hızla değişen küresel dinamikler ve yerel ya da uluslararası pazarlardaki yoğun rekabet düzeyi bazı işletme yeteneklerini diğerlerine göre daha değerli kılmaktadır. Örgütsel yetenekler içinde öğrenme, inovasyon ve girişimcilik yeteneklerinden oluşan transformasyonel yetenekler işletme girdilerini en avantajlı şekilde çıktıya dönüştürmeleri ve değişimi belirlemeleri bakımından kayda değer bir yere sahiptir. Bununla birlikte, artan müşteri beklentileri ve pazardaki yoğun rekabet, bu örgütsel yeteneklerin pazar dinamiklerini baz alacak şekilde oluşturulmasını zorunlu kılmaktadır. Bu noktada pazar odaklılık işletmelere örgütsel yeteneklerin etkinliğini artırma adına etkili bir bakış açısı sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı pazar odaklılığın transformasyonel yetenekler ve firma performansı arasındaki aracı etkisini araştırmaktır. Bu kapsamda bir araştırma modeli ve buna bağlı hipotezler geliştirilmiştir. Bu araştırma modeli transformasyonel yeteneklerin üç boyutu, pazar odaklılık ile finansal performans ve ihracat performansı değişkenlerinden oluşmaktadır. Araştırma modelindeki hipotezleri test etmek için Marmara bölgesindeki 288 işletmede 768 yönetici ile anket yöntemi kullanılarak bir saha çalışması yapılmıştır. 288 işletmeden elde edilen veriler korelasyon ve regresyon analizleri kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz işlemleri SPSS 20 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda pazar odaklılığın öğrenme, inovasyon ve girişimcilik yetenekleri ile işletme performansı arasında kısmi aracı değişken etkisine sahip olduğu yani transformasyonel yeteneklerin pazar odaklılık vasıtasıyla işletme performansını artırdığı ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the most important resources owned by firms to achieve competitive advantage are organizational capabilities. Radiply changing global dynamics and level of intense competition in the local or international market make it more valuable than others, some business capabilities. In organizational capabilities, the transformational capabilities which are consist of learning, innovation and entrepreneurial capabilities have a very significant position in terms of transforming inputs to outputs advantageously and determining the change. Nevertheless, increasing customer expectations and intense competition in the market make it necessary that these organizational capabilities must be generated based on the dynamics of the market. In this point, concept of market orientation offers to firms an effective approach for improving the efficiency of the organizational capabilities. The purpose of this study is to investigate that mediating effect of market orientation on the relationship between transformational capabilities and firm performance. In this context, a research model and related hypothesis have been developed. This research model was constructed with three dimensions of transformational capabilities, market orientation and business performance factors. To test the hypotheses in the research model, a field study was carried out using the survey method with 288 firms' 768 managers in the Marmara Region. Data collected from 288 firms' managers have been analized using correlation and regression analysis. Analysis was performed using SPSS 20 software package. As a result of this study, it was determined that market orientation has partial mediator effect on the relationship between learning, innovation, entrepreneurial capabilities and business performance, in addition, transformational capabilities increase business performance through market-orientation.