Fatih Projesine ilişkin öğrenci, öğretmen ve veli görüşleri
The comments of students, teachers and managers on Fatih Project
- Tez No: 383951
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: FATİH Projesi, Öğretim Teknolojisi, Durum Çalışması, FATIH Project, Instructional Technology, Case Study
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından“Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi”kısaca FATİH Projesi olarak adlandırılan çalışmanın uygulandığı kurumlardan birindeki etkililiğini ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Nitel yöntemlerden ise en çok kullanılanları olan görüşme ve gözlem tercih edilmiştir. Veri toplama aracı olarak ise araştırmacı ve danışmanının birlikte geliştirdiği yarı yapılandırılmış görüşme formu ve gözlem formu kullanılmıştır. Görüşme formu her bir paydaş grubu için ayrı ayrı ve grubun özelliğine uygun sorulardan oluşacak şekilde üç farklı form olarak düzenlenmiştir. Görüşme formları için ayrıca uzman görüşü alınmıştır. Bu sayede FATİH Projesi'nin uygulayıcıları olan paydaşlardan en detaylı bilgiler elde edilmeye çalışılmıştır. Gözlem formunda ise FATİH Projesindeki öğretim teknolojilerinin kullanılma sıklığına yer verilmiştir. Araştırmada, durum çalışması tekniği kullanıldığı için örneklem seçilmemiş, bunun yerine bir çalışma grubu oluşturulmasına karar verilmiştir. Bu amaçla 2012-2013 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Avrupa yakasındaki FATİH Proje'si kapsamında projenin başından bu yana projede yer alan bir lisede görev yapan 3 idareci, 7 öğretmen ve okulun 10 öğrencisi olmak üzere toplam 20 kişi çalışma grubu olarak seçilmiştir. Görüşmeler araştırmacı tarafından çalışmanın yapıldığı okulda birebir olarak yapılmıştır. Gözlemler ise araştırmanın yapıldığı okulda ve öğrencilerin kaldığı yurtta yine araştırmacı tarafından yapılmıştır. Çalışmada her bir paydaş grubu ile yapılan görüşmeler ayrı ayrı ele alınıp incelenmiş olup gözlem formları ile birlikte irdelenmiştir. Sonuç ve öneriler kısmı ise tüm paydaşların ve araştırmacının ortak görüşünü ifade edecek şekilde düzenlenip çalışmanın sonunda ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effectiveness of the study know as FATIH Project which is called by Ministry of National Education“Movement Of Enhancing Opportunities And Improving Technology”in a institued where the project is applied.In this research, the case study which one of the qualitative techniques is used. Interview and observation which are the most common ones of qualitative techniques are preferred. As data collection matarials, half constructual interview and observation forms which are improved by the researcher and his consultant are used. Interview form is organized as three different forms for each shareholder group one by one and in a way that applies to the features of the group. Also the learned opinion for the interview is taken from the specialists. It is tried to get detailed information from the shareholders who put the FATIH Project into practice. In observation form, it has been mentioned the frequency in use of intructional Technologies in FATIH Project. In the research because the case study technique is used, a sample has not been choosen, instead of this, it is decided formed a work group.For this purpose, in 2012-2013 academic year 3 managers, 7 teachers work at the high school which takes place in the FATIH Project frame in European side in Istanbul City and 10 students of this school as workgroup, total 20 persons have been choosen.Interviews have been done by the researcher at the school which the research takes place. Observations also have been done by the researcher at the school and the dormitory which the students stay.The interviews which are made with each shareholder group have been examined using the observation forms by studying one by one.Result and suggestions parts have been stated at the end of the study after arranging in a way that refers to the consensus of the all shareholders and researcher.