Etkileşimli tahta kullanımına ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerinin incelenmesi
Examination of the views of teachers and students on the usage of interactive boards
  1. Tez No: 547768
  2. Yazar: ERDAL ODABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN İLĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fatih Projesi, Etkileşimli Tahta, Eğitim Teknolojisi, FATİH Project, Interactive whiteboard, Educational Technology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, etkileşimli tahta kullanımına ilişkin öğretmen ve öğrenci görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Düzce ili Akçakoca ilçe merkezi ve köylerde etkileşimli tahta kurulumu yapılmış okullarda görev yapan öğretmenler ve bu okullarda öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırmaya 207 öğretmen ve 1324 öğrenci veri toplama aracını cevaplandırarak katkı sağlamıştır. Araştırmada betimsel model kullanılarak nicel veriler toplanmıştır. Öğretmenlere ve öğrencilere iki bölümden oluşan veri toplama aracı uygulanmıştır. Birinci bölümde demografik özelliklere yönelik sorular, ikinci bölümde ise öğretmen ve öğrencilerin etkileşimli tahta kullanımına yönelik sorulardan oluşan beşli Likert tipi ölçek kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 21.00 Windows paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Uygulanan veri toplama aracından elde edilen demografik veriler ile uygulama araçlarından elde edilen değerler arasında anlamlı bir farklılığın olup olmadığı belirlenmeye çalışılmıştır. Uygulanan ölçme araçlarının normallik testi sonucuna göre elde edilen veriler normal dağılım göstermediği için ikili değişkenin yer aldığı demografik verilerde Mann Whitney U testi; ikiden fazla değişkenin yer aldığı verilerde ise Kruskal Wallis H testi uygulanmıştır. Araştırmanın ölçme araçlarından elde edilen veriler beş alt boyutta ele alınmıştır. Birinci boyut“etkileşimli tahtaların avantajları”ikinci boyut“Etkileşimli tahtanın kazanımları”üçüncü boyut“etkileşimli tahtaların teknolojik yapısı”dördüncü boyut“etkileşimli tahtaların veri kaydetme özelliği”beşinci boyut olarak“etkileşimli tahtaların sınırlılıkları”olarak ele alınmıştır. Öğretmenlerden elde edilen sonuçlara göre cinsiyet, hizmet süresi, çalışılan eğitim kurumu, yıl bazında derslerinde etkileşimli tahta kullanım süresi değişkenlerinde anlamlı farklılık bulunmamış; bir ders saatinde etkileşimli tahta kullanım düzeyi değişkenin etkileşimli tahta tutum ölçeği toplam puanı ile etkileşimli tahtanın avantajları alt boyutunda anlamlı farklılık bulunurken diğer boyutlarda bulunmamıştır. Öğrencilerden elde edilen verilerde cinsiyet, teknolojiye yönelik ilgi, okul türü ve düzeyi, ortaöğretim kurumlarına yerleşilen TEOG puanı değişkenine göre etkileşimli tahta görüş ölçeği puanları farklılaşırken okulun bulunduğu yerleşim yeri değişkenine göre farklılaşmamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the opinions of teachers and students about the usage of interactive board. The universe of the study is formed by teachers working and students studying in these schools, with interactive board in Akçakoca district centres and villages in Düzce province. 207 teachers and 1324 students contributed to the search, by answering the survey. Quantitative data were collected by using descriptive model at the research. A two-parted questionnaire was applied to teachers and students.In the first part, questions about demographic characteristics, and in the second part, five-point Likert type scale consisting of questions about the use of interactive boards by teachers and students was used. The data were analyzed by transferring to SPSS 21.00 Windows package program. It was tried to determine whether there was a significant difference between the demographic data obtained from the applied surveys and the values obtained from the application tools. As the data obtained from the normality test that applied to the applied measurement tools didn't show normal distribution, the Mann Whitney U test was used for the demographic data where there was the binary variable; Kruskal Wallis H test was applied to the data with more than two variables. The data obtained from the measurement tools of the research are discussed in five sub-dimensions. First dimension,“Advantages of interactive boards; second dimension, ”attainment of interactive board“ third dimension ”technological structure of interactive boards, fourth dimension“ data recording feature of interactive boards”as the fifth dimension“disadvantages of interactive boards”According to the results obtained from the teachers, there were no significant differences in terms of gender, period of service, educational institution and the term of interactive board usage in the courses on year basis; While the level of interactive board use level variable, interactive board attitude scale total score and the advantages of interactive board were found to be significant in the sub-dimension, it was not found in other dimensions. While the data obtained from the students vary with the scores of the interactive board attitude scale according to gender, interest in technology, type and level of school, TEOG score of the secondary education institutions; it doesn't differ according to variate of the settlement of school.