Uzaktan eğitimle yürütülen sosyal bilgiler dersinde Eğitim Bilişim Ağı'nın etkili kullanımına yönelik öğretmen ve öğrenci görüşleri
Teachers' and students' opinions on the effective use of Education Information Network in social studies course given via distance education
  1. Tez No: 820271
  2. Yazar: AHMET DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEŞET MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: EBA Platformu, EBA Canlı Ders Uygulaması, FATİH Projesi, Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı, Uzaktan Eğitim, Distance Education, EBA Platform, EBA Live Course Application, FATIH Project, Social Studies Curriculum
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 246
Özet
Covid-19 salgınının olumsuz etkisinin en yoğun hissedildiği alanlardan biri okullardaki eğitim-öğretim faaliyetleridir. Bu salgının olumsuz etkilerinin önüne geçmek adına Millî Eğitim Bakanlığı okullarda yüz yüze olarak sağlanan eğitimöğretim faaliyetlerini uzaktan eğitim yoluyla Eğitim Bilişim Ağı (EBA) Platformu ile TRT EBA TV üzerinden yürütülmesi kararı almıştır. Bu araştırmada; uzaktan eğitim yoluyla EBA platformu üzerinden sosyal bilgiler dersine katılan öğrenci ve öğretmenlerin canlı ders uygulamaları ve etkinliklerine ilişkin görüş ve önerileri değerlendirilmiştir. Bu kapsamda sosyal bilgiler dersini gören öğrenci ve öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde EBA'yı nasıl ve ne düzeyde kullandıklarına dair görüş ve tutumlarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin birlikte kullanıldığı karma yöntem araştırması modellerinden yakınsayan paralel deseninde yürütülmüştür. Araştırmanın nicel bölümünde veri toplama aracı olarak anket tekniği, nitel bölümünde veri toplama aracı olarak görüşme tekniği kullanılarak veriler elde edilmiştir. Araştırmada yer alan öğrenci ve öğretmenlerden sağlanan verilerin çözümlenmesinde betimsel ve içerik analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada; öğrenci ve öğretmenlerin uzaktan eğitim sürecinde evlerden çevrimiçi ya da çevrim dışı olarak katıldıkları öğrenme etkinliklerinde EBA'yı etkin ve verimli kullandıkları, EBA'nın öğrenme ve öğretme süreçlerine olumlu katkılar sunduğu ve EBA'da yer alan eğitim içeriklerinin öğrencilere fayda sağladığı yönünde sonuçlara ulaşılmıştır. Uzaktan eğitim sürecinde öğrenci ve öğretmenlerin EBA'ya erişim, internet, teknolojik araç-gereçlere sahip olma, çevrimiçi derslere katılım konusunda çeşitli sorunlar yaşadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the areas where the negative impact of the Covid-19 epidemic is revealed mostly is the education in schools. In order to prevent the negative effects of this epidemic the Ministry of National Education has decided to conduct face-to-face education activities in schools through distance education via the“Education Informatics Network (EBA) Platform”and“TRT EBA TV”. During the Covid-19 epidemic, the continuity of the education-teaching processes was ensured by the participation of teachers and students in the live lesson application via EBA by using technological devices such as computers, tablets, smart phones, through internet access from their home environments. This research was carried out with the convergent parallel design, which is one of the mixed method research designs in which quantitative and qualitative research methods are used together. In the quantitative part of the research, the survey method was used to collect data from the students. In the qualitative part of the study, the interview method was used to collect data from the teachers. Data obtained from the students who took Social Studies course was analyzed by IBM SPSS 22.0 Statistics Package Program. Descriptive analyzes (arithmetic mean, frequency and percentage values) techniques were used to make meaningful inferences from the results. The results showed that the teaching processes carried out through the EBA Platform make students' learning meaningful and permanent. Also, different types of content, materials and resources within the EBA Platform provide positive contributions to the students with different learning styles.