Sığ temel sistemlerinin oturumlarının koni penetrasyon deney sonuçları ile hesaplanması
The Determination of the settlements of shallow foundation systems using cone penetration test
  1. Tez No: 38396
  2. Yazar: NURAY ORHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BAYRAM ALİ UZUNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sığ temel sistemlerinin oturmalan, Koni penetrasyon deney sonuçlan, The settlements of shallow foundation systems, Cone penetration test results. VI
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Zemin doğal olarak boşluklu ve taneli bir malzemedir. Bu nedenle, etkiyen yükler altında az veya çok oturur. Temel zemini; temeller vasıtasıyla aktarılan yükleri güvenle taşımalı ve aynı zamanda yapıya zarar verebilecek oturmaya uğramamalıdır. Temellerin projelendirilmesi, taşıma gücü koşuluna göre yapılırken, oturma hesaplan çoğu zaman ihmal edilir. Hasar gören yaoılarda, hasara yol açan nedenlerin başında, oturmalar, özellikle de farklı oturmalar gelmektedir. Bu nedenle projelendirmede oturma miktarı da göz önüne alınmalıdır. Çalışmada, genel olarak temellerin oturmaları, özellikle sığ temel sistemlerinin oturmalarının koni penetrasyon deney sonuçlan ile belirlenmesi çalışılmıştır. Kaynaklarda çok dağınık ve yetersiz olarak yeralan temellerin oturmalan konusu, bir bütünlük içinde alınmıştır. Yine, literatürde, bir tek temel için verilen yöntemler, temel sistemlerine uygulanabilecek şekilde, yaklaşımlar geliştirilerek kullanılmışlardır. Temel sistemlerinin oturmalannın hesaplanmasında, bir önemli katkı da, temeller arasındaki etkileşimin dikkate alınmasıdır. Bu husus geçmiş çalışmalarda sıkça ihmal edilmiştir. Oturmalar, zaman alıcı, yaklaşıklık içeren elle hesaplamalar yerine, geliştirilen bilgisayar programlan ile hesaplanmaktadır. Çalışmanın 1. Bölümünde, konu ile ilgili genel bilgiler; 2.Bölümünde, oturma tahmin yöntemleri, koni penetrasyon deney sonuçlan ile sığ temel sistemlerinin oturmalannın hesaplanmasına ait yaklaşımlar anlatılmakta; 3. Bölümünde, bazı tipik örnekler çözülmekte; 4. Bölümünde, İrdeleme ve 5. Bölümünde ise bazı sonuçlar sıralanmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Determination of the Settlements of Shallow Foundation Systems Using Cone Penetration Test Results. Soil is naturally a porous and granular material. Therefore, it settles down more or less depending upon the loads subjected. The foundation soil should be able to carry the loads safely coming from the structure and should not settle down so much as the structure would be at risk. Foundations are projected according to the principle of bearing capacity, however, the settlements of foundations is usually ignored. In the damaged structures, one of the reasons that causes the structure to damage is particularly different settlements in the soil. In this regard, the amount of settlements should be taken into consideration in design. In the study, generally the settlements of foundations, particularly the settlements of shallow foundation systems have been studied using the cone penetration test (CPT) results. The concept of the settlements of foundations which is given quite broadly in the literature is systematically outlined in a whole. The methods given only for a single foundation in the literature are also used for foundation systems by developing some approaches. In addition, in the calculation of the settlements of foundation systems, the interaction between the foundations is considered as well. This is assumed to be a useful contribution as it has been ignored in previous studies. The developed computer programs are given and explained. In the first chapter of the study, general information associated with the topic is outlined. In the second chapter, settlements analysis methods are explained, some approaches related to calculation of the settlements of shallow foundation systems using the cone penetration test results are given. In the third chapter, some typical examples associated with the work are given. In the fourth chapter, discussion and in the fifth chapter, conclusions drawn from the study are summarized.