Konaklama tesislerinin tasarımında bölgesel farklılıkların analizi
An Analysis of regional differences of tourism architecture
- Tez No: 38395
- Danışmanlar: PROF.DR. ZAFER ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Turizm Mimarlığı, Konaklama Tesisleri, Bölgesel Farklılıklar, Referans Kaynakları, Post-Modemizm VI, Tourism Architecture, Regional Differences, Reference Sources, Post- Modernism VII
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında amaç:“Konaklama Tesislerinin Tasarımında Bölgesel Farklılıkların Analizf'dir. Bu nedenle öncelikle analiz işlemi için ön bilgiler edinilmekte sonra da tezin alan çalışmasına dahil edilen bölgelerden seçilen örneklerin biçim açısından analizi yapılmaktadır. Çalışma altı bölüm'den oluşmaktadır. Birinci bölümde: 'Genel Bilgiler”yer almakta ve bu bölüm içerisinde detaylandınlan alt bölümlerde sırasıyla; - Problemin tanımı yapılarak, çalışmanın amacı ile araştırma aianının sınırları belirlenmekte, - Post-modern mimarlık akımıyla hız kazanan kültür ve tarihten yararlanmaya ilişkin tutumların, konaklama tesisleri üzerindeki etkisine değinilmekte, - 'Konaklama Tesisi' kavramına açıklık getirilerek tanım ve sınıflandırılmaları yapılmakta ayrıca 'Kervansaray/Han' mimarisine değinilerek, günümüzdeki kullanım olanakları üzerinde durulmakta, - Konaklama tesislerinin tasarımında uygulanan, 'Kurallı ve Kurallı Olmayan (Kuralsız) Yaklaşımlara değinilerek, 'Kullanıcı-Yatırımcı-İşletmeci-Yönetimsel' ve Tasarımcı'ya bağlı olarak gelişen tutumlara açıklık getirilmektedir. ikinci bölümde: 'Yapılan Çalışmalar" yer almakta ve bu bölüm içerisinde detaylandınlan alt bölümlerde sırasıyla; - Alan çalışmasına dahil edilen bölgelere ilişkin özellikler yer almakta, -'Referans' kavramına açıklık getirilerek, analiz işleminde kullanılacak 'Referans Kaynaklan'na ilişkin saptama çalışmaları yer almakta, - Kullanılan yöntem ve tekniklere değinilerek, örneklerin seçimi, verilerin elde edilmesi ve analiz işleminde kullanılacak tabloların içeriği ve ölçeğinin belirlenmesinden sonra da tablolar yardımıyla örnekler incelenmektedir. Üçüncü bölümde: Alan çalışmasının uygulama bölgelerinden seçilen örneklerin, 'Referans Kaynaklan' esas alınarak değerlendirilmesi yapılmakta ayrıca referans kaynakları açısından bir 'Değerlendirme Tablosu' yapılmaktadır. Dördüncü bölümde : İrdelemelere yer verilmektedir. Beşinci bölümde: Sonuçlar yer almaktadır. Altıncı bölümde: Öneriler üzerinde durulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY AN ANALYSIS OF REGIONAL DIFFERENCES OF TOURISM ARCHITECTURE In this study, first, background information is introduced then a form analysis of field study is given. The study constitutes six chapters. In the first chapter; general information is given and detailed subchapter are: - Definition of the problem and the aim of the study with research limitations, - Influence on tourism architecture of thinking benefit culture and history spread with Post Modern Architecture! style, - Clearalize of tourism architecture concept, definition and classification also examined,“Kervansaray/Han”architecture and their potential usage is discussed, - Regular and Irregular design approaches of tourism architecture are given and tendencies of users, investors, managers, administral and designer are also given. In the second chapter; other researchers' studies take part and subchapters are: - Regional characteristics of the study area, - Concept of“reference”is explained, and“Reference Sources”are included for further analysis, - Explanation of methods and tkechnics, selection of examples, ensuring datum, content of tables which will use analysis threatment and determination of examples with support of tables. In the third chapter; sum up the situation depend on selected examples from application regions in area studying in addition to them constitute 'sum tables' view point of referance source. In the fourth chapter; the discussion and arguments are given. In the fifth chapter; general results are given. In the sixth chapter; conclusions with some recommendations are given.