Tüzel kişilerin haksız fiil sorumluluğu
Tortious liability of legal entities
- Tez No: 383962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN PETEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tüzel Kişiler, Hukukî İşlem, Haksız Fiil Sorumluluğu, Medenî Hukuk Tüzel Kişileri, Tüzel Kişi Organı, Legal Entities, Legal Transactions, Tortious Liability, Civil Legal Entities, Bodies of Legal Entity
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gediz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
4721 sayılı Türk Medenî Kanunu'nun 50.maddesinin ikinci fıkrasına göre tüzel kişiler, organlarının hukukî işlemlerinden ve diğer bütün fiillerinden sorumludurlar. Organların diğer bütün fiillerinden kastedilen öncelikle organın haksız fiilleridir. Tüzel kişiler de aynen gerçek kişiler gibi haksız fiillerinden sorumlu tutulmuşlardır. Çalışmamızda, tüzel kişilerin haksız fiil sorumluluğu incelenmiştir. Bu kapsamda, ilk önce tüzel kişilerin haksız fiil işleyebilmesinin nasıl mümkün olduğunun anlaşılması amacıyla, tüzel kişilerin yapısıyla ilgili temel bilgiler verilecektir. İkinci olarak tüzel kişilerin haksız fiillerinden sorumluluğunun şartları ve bu sorumluluk sebeplerinin tüzel kişilere nasıl uygulanacağı tespit edilmeye çalışılacaktır. Çalışma kapsamında, öncelikli olarak medenî hukuk tüzel kişilerinin haksız fiil sorumluluğu incelenmiştir. Kamu hukuku tüzel kişilerinin haksız fiil sorumluluğu inceleme dışında bırakılmıştır. Ticaret ortaklıklarıyla ilgili olarak da, özel bir inceleme yapılmamış olup, tüzel kişilere ilişkin hususlar açıklanırken yeri geldikçe bu ortaklıklarla ilgili değerlendirmeler de yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
According to second paragraph of article 50 of Turkish Civil Code No 4721, legal entities are responsible for legal transactions and any other acts of their bodies.“Any other acts”primarily intend torts. Legal entities are responsible for torts as natural persons. In this study, tortious liability of legal entities has been studied. In this context, firstly, main informations about structure of legal entities will be released to understand legal entities how be able to commit a tortious act. In the second place, terms of tortious liability and practising this liability to legal entities will be explained. In the scope of this study, primarily tortious liability of civil legal entities has been investigated. Tortious responsibility of public entities has been keeped out of investigation. About commercial companies not a special examination has been made but, while legal entites has explaining, considerations about commercial companies has been remarked as the occasion arises.