Organik gıda grubundaki ürünler için yapılan bütünleşik pazarlama faaliyetlerinin, genç tüketicilerin satın alma davranışları üzerindeki etkisi; Üniversite öğrencileri üzerinde uygulama çalışması
The effect of young consumer buying behaviour to integrated marketing activities for organic food products; An implementation study on students of university
  1. Tez No: 383965
  2. Yazar: SİNEM TAŞLIK ÇINARLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN KIRDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organik Gıda, Bütünleşik Pazarlama, Tüketici Satın Alma Davranışı, Genç Tüketici, Organic Food, Integrated Marketing Communication, Consumer Buying Behavior, Young Consumer
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gediz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 288
Özet
Organik üretim, insan sağlığı, ekolojik denge ve çevrenin korunması, tarım da sürdürülebilirlik, biyolojik çeşitliliğin korunması, erozyon, çölleşme ve iklim değişikliğine neden olan sebeplerin etkisinin azaltılması açısından önemlidir. Günümüzde Türkiye'de ve dünyada, çevre, insan ve diğer canlıların sağlığının korunması konusunda hassasiyet her geçen gün artmaktadır. Bu çalışmada ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucunda kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insan ve çevreye dost sağlıklı bir üretim sistemi olan organik tarım ve organik gıda ürünleri incelenmiştir. Ayrıca organik gıda pazarında, tüketicilerin taleplerinin arttırılmasında, bütünleşik pazarlama uygulamaları ve tüketicilerin organik gıda ürünleri ile ilgili satın alma davranışları da önem taşımaktadır. Bu doğrultuda özellikle erken yaşlarda bilgilendirilmeleri sonucunda, organik gıda ürünlerinin tüketimi ile ilgili önemli bir potansiyel oluşturacağı düşünülen genç tüketicilerin satın alma davranışları incelenmiştir. Bu amaçla geniş kapsamlı literatür araştırması yapılmış ve üniversite öğrencilerine anket çalışması uygulanmıştır. Anket sonuçları ile ilgili istatiksel analiz ve analiz sonuçlarına göre değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Organic production is important for the human health, ecological balance and environmental protection, agriculture sustainability, protection of biodiversity, erosion, desertification and reducing the impact of reasons of the climate change. Nowadays, in Turkey and in the world, the sensitivity is increasing to protect the environment, health of humans and other living things. In this study, organic agriculture, which is suitable to re-establish the natural balance, and is friendly production system for human health and environment, has been studied. In addition, on the organic food market, application of integrated marketing communication and consumer buying behavior for the organic food products are important. Accordingly, in this study, the young consumer buying behaviors were investigated. Because, young consumer buying behavior can be directed, if the necessary information can be given at an early age. For this purpose, a comprehensive literature research was made and a survey has been applied to the university students. Statistical analyses were made with related to the survey results and evaluation was made according to the analysis results.