Çalışanlarda motivasyon ve motivasyonu etkileyen faktörler (Denizli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi örneği)
Factors affect personal motivation in health care services A sample of Denizli Oral and Dental Care Center)
- Tez No: 383993
 - Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
 - Anahtar Kelimeler: Sağlık çalışanları, motivasyon, motivasyonu etkileyen faktörler, Health care workers, motivation, factors that affect motivation
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Beykent Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 109
Özet
Motivasyon ve motivasyonu etkileyen faktörler son yıllarda sağlık sektöründe önemli bir yere sahiptir. Motivasyon kavramı bir işi yapma arzusu olarak tanımlanabilmektedir. Bu tanımlama ışığında sorulması gereken temel sorular çalışanları her gün yaptıkları işe özveri ile çalışmaya teşvik eden faktörlerin ne olduğu ve onların her gün düzenli olarak işe gidip gelmelerini neyin sağladığıdır. Motivasyon kavramının tanımı, önemi, türleri ve motivasyon arttırmaya yönelik geliştirilen motivasyon teorileri bu araştırmada ayrıntılı olarak incelenmektedir. Ayrıca sağlık hizmetinin tanımı ve önemi, sağlık hizmetlerinde personel motivasyonunu etkileyen ekonomik, psikososyal, yönetsel ve örgütsel faktörler ele alınmıştır. Motivasyon faktörlerinin sağlık çalışanlarının motivasyon düzeyleri üzerindeki etkisini ortaya koyabilmek ancak araştırma safhası ile mümkün olmaktadır. Sağlık çalışanlarının motivasyon düzeylerini saptamayı amaçlayan bu çalışma Denizli İli Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nde çalışan 119 sağlık personeline anket uygulanarak yapılmıştır. Araştırmanının sonucunda sağlık personelinin yaş, gelir düzeyi ve mesleki deneyim özelliklerinin motivasyonu etkilediği, cinsiyet, eğitim durumu, medeni durumun motivasyonları üzerinde etkili olmadığı tespit edilmiştir. Bu bulgular ışığında sağlık çalışanlarını motive edici unsurların verimliliği artırma yönünde kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In recent years, motivation and factors that affect motivation have gain importance in health care sector. Concept of motivation can be defined as a desire to accomplish any work. In light of this definition it is important to ask which factors lead workers to regularly come to work for every day. In this study, definition, importance, variations and theories of motivation is examined in great detail. Additionally, this study is mainly investigated economic, psychosocial, administrative and organizational factors which affected health care workers' motivation. In order to examine health care workers' motivation levels, 119 surveys were administrated to workers' of Oral and Dental Health Center of Denizli. The results of the study showed that health care workers' age, income and working experiences influenced their motivational levels and no relationships found between.