Lojistik sektörünün dış ticaretteki rolü ve işletmeler üzerinde etkisi
The role of the logistics sector on the foreign trade and its effect on the enterprises
- Tez No: 383992
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Tedarik Zincir Yönetimi, Dış Ticaret, Logistics, Supply Chain Management, Foreign Trade
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Günümüzde lojistiğin önemi ve kapsamı her geçen gün artmaktadır. Küreselleşen rekabet ortamı nedeniyle lojistik faaliyetler sadece bir dağıtım yöntemi ya da onun bir parçası değil, ilk üreticiden nihai tüketiciye kadar devam eden bir süreç içerisinde önemini daha da katlamaktadır. Bu anlamda lojistik faaliyetler işleri tamamlayan ve onlara değer katan bir yapıdadır denilebilir. Dünya çapında lojistik; ulusların yaşamını kolaylaştıran çözümler sunması ve onların refah düzeylerini etkilemesi; işletmelere, toplumlara veya ülkelere küresel açıdan rekabet gücü kazandırması, son tüketicilere zaman ve mekan faydası sağlaması, stratejik açıdan pazar ve maliyet konumlandırması yapması bakımından büyük kazanımlar sağlamaktadır. Türkiye'de lojistik tarihinin geçmişi binlerce yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Büyük İskender'in tarih boyunca kazanmış olduğu büyük zaferlerin temelinde stratejik bir lojistik planın yattığını söylenebilir. Lojistik sektörü dünya ekonomisinde olduğu kadar Türkiye ekonomisi içinde önem arz etmektedir.Lojistik sektörü ile ilgili alınan kararların ülke ticareti açısından hayati önem taşır nitelikte olmasıdır. Bunun yanı sıra lojistik sektörü ülkemizde büyüme potansiyeli ve işgücü yaratması açısından öne çıkan sektörlerden en hızlı büyüyeni olmasıdır. Ayrıca Türkiye'nin coğrafi konumu itibariyle stratejik bir öneme sahip olduğundan Türkiye'de lojistik sektörünün önemi günden güne artmaktadır. Bu tezde, lojistik sektörü kapsamlı bir şekilde açıklanmaya,tanımlanmaya ve araştırılmaya çalışılmıştır. Dünyada ve Türkiye'deki lojistik sektörünün gelişimini yansıtabilmek amacıyla , ülkeler arasındaki dış ticaret bağlantılarına yer verilmiş ve lojistiğe ait dış ticaret verileri anlamlı bir şekilde tasnif edilmiştir. Böylece lojistik sektörünün alt bileşenleri ve ülkelerin dış ticaretine etki eden faktörler dikkatle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, the significance and the scope of the logistics have been increasingly enhancing. Due to the globalized competitive environment, the logistics activities are not only a distribution method or a part of it but they also gain more importance as a process continuing from the first manufacturer to the final consumer. In this sense, the logistics activities can be defined as a process by which the businesses are concluded and that add value to them. The logistics, in a global point of view, provide huge gains in terms of offering solutions that facilitate the life of nations and affecting their level of welfare; gaining competitiveness for the businesses, communities or countries in global terms; providing time and space benefits to the end consumers; strategic positioning of the market and cost. The date of the logistics in Turkey goes back to thousands of years. It can be stated that the great victories won by Alexander the Great throughout history were based on strategical logistic planning. It can be stated that the great victories won by Alexander the Great throughout history were possible thanks to a strategic planning. The logistics sector bears significance not only for the global economy but for the Turkey's economy as well. The decisions as regards the logistics sector are of crucial importance for the trade of the country. Furthermore, the logistics sector is one of the sectors showing most growth in terms of the growth potential and creating workforce for our country. Since the geographical location of Turkey has an strategical importance , the significance of logistic sector is increasingly growing everyday and then.And also thanks to the fact that Turkey has a strategic importance as a bridge between Asia, Europe and Africa, the significance of the logistics sector is increasingly growing day by day. In this Thesis, the logistics sector is being explained, defined and studied in a comprehensive manner. In an effort to reflect the growth of the logistics sector in Turkey and in the world, foreign trade links between countries have been explained and the data on the logistics of the foreign trade are classified in a meaningful way. Thus, sub-components of the logistics industry and the factors that affect the foreign trade of the country have been carefully evaluated.