Gün ışığı kullanımı açısından Le Carbusier, Alvar Aalto ve Tadao Ando arasındaki benzerlikler ve farklılıklar
  1. Tez No: 38402
  2. Yazar: GÜLŞEN ÜÇÜNCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT B. ÖZDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Corbusier, Aalto, Ando, Gün ışığı, Mimarlık, Pencere, Corbusier, Aalto, Ando, daylight, architecture, window
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Le Corbusier, Alvar Aalto ve Tadao Ando'nun gün ışığı kullanımları arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları üzerine bir inceleme. Mimarlık bir mekan yaratma sanatı olarak daima gündemdedir. Mekana ait öğelerden biri de gün ışığıdır. Gün ışığının bir tasarım verisi olarak kullanımı söz konusudur. Gün ışığı mimari mekandaki niceliğinden çok niteliği ile ilgili olarak irdelenmiştir. Bu bağlamda, mekana ait izlenimler önemlidir. Böylece, mekan ifadeleri açısından yüzeylerin kullanımı öne çıkar. Bu çalışma genel olarak aşağıdaki bölümlerden oluşmaktadır ve bu bölümler aşağıdaki gibidir. - Işığın bazı temel fiziksel özellikleri - Gün ışığıyla ilgili aydınlatma tanımları - Gün ışığının mekana alınışındaki düzenler - Gün ışığı açıklığı olarak pencere tanımları - Söz konusu mimarlara ait proje örnekleri ve bulgular - Gün ışığı kullanımındaki benzerlikler ve farklılıklar - Sonuçlar ve öneriler
Özet (Çeviri)
As an art of space-creation, architecture maintains the popularity. One of the elements of space is daylight. For this reason, this element is used in he changable form for the design-input.. The quality of daylight in the architecture was investigated much more than the quantity of a space. Inthis respect, the impressions belonging to the space are considered more important. The use of the surface in the definitions of the space takes a key role. Generally, this sduty consists of, below parts and these parts contain the following items: - Some basic-definitions related to the daylight - The lighting-definitions related to the daylight - The devices in the lighting of the space - The window-definition as the daylight openings - Some project examples and findings of the architects mentioned above - Similarities and disparities in the use of daylight - Results and proposals