Atatürk'ün eski eser politikası ve Atatürk döneminde yapılan çalışmalar
Atatürk's policy of antiquities and the studies made duri̇ng peri̇od of Atatürk
  1. Tez No: 384039
  2. Yazar: FUNDA ARSLAN BİLGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİTHAT ATABAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: history, antiquities, archeology, culture, museum
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tezin amacı; birçok medeniyetin beşiği olan ülkemizde, Atatürk döneminde, eski eserlere ve arkeolojik çalışmalara verilen önemi ortaya koymaktır. Atatürk, cumhuriyetin temelinin kültür olduğunu ve bir devletin kurulabilmesi için sadece savaşmanın yetmediği aynı zamanda kültür olarak da gelişmesi gerektiğini söylemiştir. Türklerin tarih sahnesinde hep var olduklarını bütün dünyaya kanıtlayıp milletimizi tarih şuuruyla kuvvetlendirmek isteyen Atatürk, Türklerin menşeini araştırmak için ekipler kurmuş, yurt dışına öğrenciler göndermiş, bu öğrencilerin eğitimlerini tamamladıktan sonra ülkemizde istihdam edilmesini sağlamıştır. Bunların yanı sıra, ülkemizdeki eksiklikleri tespit etmek için yurt dışından uzmanlar davet edilmiş bunların rapor hazırlaması istenmiştir. Hazırlanan raporlar dikkate alınarak eğitim sisteminde düzenlemeler yapılmıştır. Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi buna örnektir. Tarih araştırmalarını daha sistemli yürütmek için 1931 yılında Türk Tarih Kurumu, 1932 yılında da Türk Dil Kurumu kurulmuştur. Türk Tarih Kurumu'nun en önemli faaliyeti yaptığı sistemli arkeolojik kazılardır. Bu kazılar sayesinde Türk kültürünün ne kadar eski olduğu kanıtlanmıştır. Bu dönemde müze sayısında da ciddi artış görülmüş hatta zaman zaman okullar da müze gibi kullanılarak eski eserler burada muhafaza edilmiştir. Anahtar Kelimeler; tarih, eski eser, arkeoloji, kültür, müze.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis is to reveal the importance of ancient monuments and archeological studies of Ataturk era in Turkey, which has been the cradle of many civilizations. Ataturk has underlined that not just war but also cultural development is needed to establish a state. Aspired to promote the historical awareness of Turkish nation and proved the eternal appearance of Turks on historical scene, Ataturk has constituted various organization sand has sent students abroad to employ them after graduation. However, experts were invited to determine short comingsand prepare reports on our education system and regulations were operated in accordance with that reports. Ankara University, Faculty of Language, History and Geography has founded with in this scope. In 1931, the Turkish Historical Society; in 1932, the Turkish Language Association were founded to conduct historical studies more systematically. The most important out puts of theTurkish Historical Society are systematic archaeological excavations which proved the anciently of Turkish culture. A significant increase in the number of museums has been identified in this period and also schools been used as museum to preserve antiquities as well.