Gece çalışmasında iş sağlığı ve güvenliği
Occupational health and safety in night work
- Tez No: 384044
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEDAT LAÇİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gece çalışması, iş sağlığı ve güvenliği, Türk iş hukuku, vardiyalı çalışma, Night work, occupational health and safety, shift work, Turkish labour law
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Gece çalışması, gündüz çalışmalarına göre daha ağır, yorucu ve yıpratıcı olduğu için normal zamanlarda yapılan çalışmaya göre çalışanlar açısından bir takım sağlık ve güvenlik risklerine neden olan çalışma biçimidir. Gece çalışmasının iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden yapısı, bu çalışmanın gündüz çalışmasından ayrı olarak incelenmesi ve düzenlenmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Bu tezde, gece çalışmasının ortaya çıkardığı sağlık problemlerinin incelenmesi, gece çalışanlarda oluşabilecek olumsuz etkilere karşı çözüm önerileri sunulması ve bu çözüm önerilerinin gece çalışmasının hukuki boyutu çerçevesinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, gece çalışmasının tıbbi, psikolojik ve sosyolojik etkileri ile iş güvenliğine etkisi ve gece çalışmasının uluslararası ve ulusal mevzuattaki hukuki dayanakları incelenmiştir. Tezde gece çalışması ile ilgili Türk iş hukukundaki düzenlemelerin uluslararası mevzuatla kıyaslandığında yeterli düzeyde olmadığı sonucuna varılmıştır. Özellikle Uluslararası Çalışma Örgütünün gece çalışması ile ilgili hükümler içeren sözleşmeleri Türkiye tarafından imzalanmamıştır. Gece çalışan işçinin sağlık ve sosyal yaşamına ilişkin olumsuz etkileri asgari düzeye indirmek için gece çalışmasının Türk iş mevzuatında, uluslararası düzenlemeler çerçevesinde yeniden ele alınıp, eksikliklerinin giderilmesi ve çalışanı koruyacak şekilde tekrar düzenlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Night work is a work form causing a number of health and safety risks for workers compared to normal work because of this work type is more heavy, tiring and exhausting than normal work. Nature of night work threatening occupational health and safety revealed the need separately examining and regulation from normal working. This thesis is aimed that examining of the health problems posed by the night work, presenting solutions for the adverse effects which may occur in night workers and evaluating of this solution in frame of the legal dimension of night work. In this study is examined that the effects medical, psychological and sociological of night work, the effect of occupational safety of this working form and the legal basis in international and national legislation of night work. In thesis, it was concluded that regulations relating to the night work in the Türkish labour law is inadequate compared to international legislations. In this context, Turkey has not signed especially contracts contain provisions dealing with the night work of the International Labour Organization. It should be rearranged to protect employees, elimination of deficiencies and taken up again night work in Türkish labour law in frame international regulations, to minimize adverse effects on health and social life of night workers.