Trabzon yöresi galanthus L. (kardelen) türlerinin morfolojik ve palinolojik yönden incelenmesi
- Tez No: 38405
- Danışmanlar: PROF.DR. SAFFET BAYDAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Galanthus, Morfoloji Anatomi Palinoloji. V, Galanthus, Morphological, Anatomical, Palynological. VI
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada, Trabzon yöresinde yayılış gösteren Galanthus L. türlerinin morfolojik, anatomik ve palinolojik özellikleri ışık ve elektron mikroskoplarında karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Araştırmaya konu olan Galanthus ikariae Baker, G. plicatus Bieb. ve G. rizehensis Stern, türleri 1991-1993 yıllarının şubat, mart ve nisan aylarında toplanmıştır. Toplanan materyalin taze ve herbaryum örneklerinden yararlanılarak, her bir türün morfolojik, anatomik ve palinolojik özellikleri belirlenmiş, fotoğraf ve çizimlerle ortaya konmuştur. İncelenen türler arasında morfolojik farklılıklarla birlikte anatomik ve palinolojik yapı bakımından da farklılıkların olduğu saptanmıştır. Böylece türlerin tayininde dış morfoloji kadar iç morfoloji ve palinolojinin de önemli olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the morphological» anatomical and palynological properties of Gal an t hue L. species around Trabzon were comparatively investigated using light and electron microscopy. Galanthus ikariae Baker., G. plicatus Bieb. and G. rizehensis Stern, species were collected in february, marc and april of 1991-1993 years. The morphological, anatomical and palynological properties of collected materials were defined. These properties were shown by means of photographs and drawing pictures. This research indicated that there are differences between each material in terms of morphological as well as anatomical and palynological properties. Thus it was found the external morphological properties is important as well as internal morphological and palynological properties in order to define the species.