İşletme stratejilerinin uygulanmasında karşılaşılan problemler: Afyonkarahisar ilinde bir araştırma
Problems encountered while implementing business strategies: A research in the city of Afyonkarahisar
  1. Tez No: 384063
  2. Yazar: FATİH BIYIKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURMUŞ YÖRÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Strateji, Stratejik Yönetim, Strateji Oluşturma, Strateji Uygulama, Strategy, Strategic Management, Strategy Formulation, Strategy Implementation
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Strateji uygulama safhası stratejik yönetimin en önemli safhası olmasına rağmen stratejik yönetim alanında araştırma yapan yazarlar tarafından pek az değinilmiş, deyim yerindeyse ihmal edilmiştir. Stratejik yönetim kitaplarının çoğunda strateji uygulama kısmına yalnızca bir kaç sayfa değinilmişken, yazarlar genellikle strateji oluşturma safhası üzerine yüzlerce sayfa yer ayırmış ve böylelikle strateji uygulama konusunda literatürde önemli bir boşluk meydana gelmiştir. Son yıllarda strateji uygulama aşaması üzerine yapılan ampirik çalışmalara göre, oluşturulan stratejilerin yalnızca %10'u ile %30'u aralığında başarılı bir şekilde uygulanabildiği sonucuna ulaşılmıştır. Stratejik yönetim yazınına bakıldığında, özellikle strateji oluşturma aşamasında bcg matrisi, grand strateji matrisi, swot analizi gibi genel kabul görmüş kuramlar fazlasıyla yer almasına ve işletmeler tarafından sıklıkla kullanılmasına rağmen strateji uygulama aşamasında bu tarz genel kabul görmüş herhangi bir teorem bulunmamaktadır. Bir diğer ifade ile teoride işletmeler için hangi koşulda neleri yapmaları gerektiği açıkça ifade edilirken, bunları nasıl uygulamaları gerektiği hakkında pek az bilgi verilmektedir. Bu çalışmada Afyonkarahisar da bulunan orta ve büyük ölçekli işletmelerin strateji uygulama problemleri ortaya çıkarıldı. Çalışmanın sonucunda en çok karşılaşılan strateji uygulama problemlerinin çalışanların niteliklerinin yetersizliği ve dış çevreden kaynaklanan problemler olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
Even though strategy implementation phase is the most important phase of the strategic management, researchers and practitioners in this field, has given lip emphasize on this issue in other words it has been neglected. In most of the strategic management books, strategy implementation has only found a few pages for itself while authors generally give hundreds of pages on strategy formulation phase therefore there is a huge and important lacuna appeared on strategy implementation phase in literature. According to the recent emprical studies on strategy implementation, it is found that only %10 to %30 of formulated strategies can be successfully implemented. When we look at the strategic management literature, it can be seen that while there are a lot of generally accepted theories exist and widely used by companies as like; bcg matrix, grand strategy matrix, swot analysis in strategy formulation phase, there is no widely used or generally accepted implementation theory exist. In other words, although in theory there are a lot of theories exist in formulation phase which show companies what to do in which conditions, there is little information and guide exist how to implement them. In this study implementation problems of the medium and large sized companies in Afyonkarahisar has been revealed. At the end of the study, it is found out that most commonly occuring implementation problems are insufficiency of the qualifications of employees and problems appeared from external environment.