Türkiye'de lojistik hizmetlerindeki gelişimin dış ticaret üzerine etkileri
The effectd of foreign trade to development of logistics services in Turkey
- Tez No: 384062
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, lojistik hizmetleri, dış ticaret, Logistics, Logistics services, foreign trade
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Günümüzde giderek artan rekabet koşulları ve mal, hizmet, işgücü ve bilginin serbest dolaşımı ile işletmeler rekabet avantajı sağlayabilmek adına değer yaratan stratejiler belirlemektedirler. Böyle bir ortamda, işletmelerin tedarik zincirlerini ve lojistik faaliyetlerini rakiplerine oranla daha etkin ve verimli yönetmeleri onlara avantaj sağlamaktadır. Yine günümüzde kişilerin ve devletlerin sürekli olarak çeşitli ekonomikilişkiler içinde bulunması, uluslararası ticarete yeni boyutlar kazandırmıştır.Alıcı açısından ithalat, satıcı açısından ise ihracat olarak gerçekleştirilen dışticaret, kıtaları birbirine bağlamakta, çok uzak mesafedeki alıcı ve satıcıyıaynı platformda karşı karşıya getirmektedir. Son yıllarda lojistik sektöründe yaşanan gelişmeler neticesindeTürkiye'de ki lojistik olgusu gelişerek ulaştırma sistemleri üzerinde etkili olmaya başlamıştır. Bu çalışmada Türkiye'de gelişen lojistik olgusu içerisindedış ticaret etkileri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Given the increasing competition conditions and free movement of goods, services, labor and information, firms determine value creating strategies in order to gain competitive advantage. Under such an environment, firms who are able to manage supply chain and logistic activities more efficient and productive than the other competitors provide an advantage. Various economic interrelationships that individuals and states are perpetually in with each other have added new dimensions to international trade. Foreign trade, carried out as import in terms of buyer and as export in terms of seller, has linked continents and brings buyers and sellers from different locations together on the same stage. As a result of current developments emerged in logistics industry in the recent years, logistics phenomenon in Turkey has improved and become effective on transportation systems. In existing study, foreign trade effects developed within logistics phenomenon in Turkey are examined.