Anonim şirketlerde elektronik genel kurulun pay sahiplerinin katılımına etkileri: BIST-100 işletmeleri üzerine bir çalışma
The effects of electronic general meetings on the participation of shareholders in joint stock companies: A study in BİST-100 companies
- Tez No: 384064
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METE KARAYEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Genel Kurul, Kurumsal Yönetim, Pay Sahibi, Güç Boşluğu, Electronic General Assembly, Corporate Governance, Shareholder, Power Gap
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Anonim şirketlerde en üst karar organı olan genel kurul toplantısına tüm ortakların katılması ve alınacak olan kararlara etki etmesi, işletme yönetimi açısından son derece önemlidir. Ancak çeşitli nedenlerden dolayı pay sahiplerinin genel kurullara katılımı çok düşük seviyelerde kalmakta, bu da işletme yönetimleri açısından önemli hukuki ve ekonomik sorunlara yol açabilmektedir. Bu sorunların kaynağında ise bir yönetim sorunu olan“Güç Boşluğu”sorunu durmaktadır. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan düzenlemeler, genel kurulların elektronik ortamda gerçekleşmesini sağlayarak pay sahiplerinin toplantı merkezinde fiilen bulunma zorunluluğunu ortadan kaldırmıştır. Elektronik genel kurul sistemi (e-GKS) Türkiye'de 01.10.2012 tarihinde yürürlüğe girmiş ve payları Borsa İstanbul'a kote olmuş işletmeler açısından kullanımı zorunlu tutulmuştur. Bu çalışma, pay sahiplerinin genel kurullara katılma ve oy verme haklarını kullanmaması/kullanamaması sonucunda genel kurullarda oluşan güç boşluğu sorununa çözüm olarak getirilen e-GKS'nin, AŞ'lerde pay sahiplerinin yönetime katılımına etkilerini ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. BİST-100 endeksinde işlem görmekte olan 62 işletmeden elde edilen veriler ve bilgiler ışığında, Türkiye'de uygulanmaya başlanan e-GKS uygulamasının pay sahiplerinin genel kurul'a katılımına pozitif etki yaptığı belirlenmiştir. Bu durumun ilerleyen yıllarda kurumsal yönetimde bahsedilen güç boşluğu sorununa çözüm olacağı ve pay sahiplerinin yönetimde temsiline önemli katkılar yapacağı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Participation of all shareholders to the General Assembly, the highest decision-making body at joint-stock companies, and their influence on the decisions to be taken is extremely important in terms of business management. However, for various reasons, participation of shareholders to general meeting remains at very low levels, which can lead to significant legal and economic issues in terms of business management. At the source of these problems remains“power gap”which is a management problem. The regulations in the Turkish Commercial Code, Numbered 6102 eliminated the obligation of shareholders to be available at the meeting center by enabling the realization of the general meeting electronically. Electronics General Assembly System (e-GCS) in Turkey entered into force on 01.10.2012 and it is being mandatory of usage for businesses listed on Borsa Istanbul. This study was made for revealing the effects of e-GKS, which is a solution for power gap at general meetings, which happens as a result of shareholders' usage/not usage their voting rights, on the shareholders' participation of management in joint stock companies. In the lights of data and information obtained from 62 companies listed in BİST-100 Index, it was found that e-GKS which is started to be applied in Turkey, has a positive effect on shareholders' participation to general meeting. This situation seemes to be a solution to the power gap problem in corporate governance fort he following years, and it seems to make significant contributions to the shareholders participation to management.