Ömer Faik Numanzade'nin siyaset, din ve eğitime dair görüşleri
The vi̇ews of Omar Fai̇q Numanzade on poli̇ti̇cs, reli̇gi̇oun and educati̇on
  1. Tez No: 384100
  2. Yazar: YAHYA KEMALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Numanzade, Rusya Müslümanları, Ahıska Türkleri, Numanzade, Russian Muslims, Meskhetian Turks
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Felsefesi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Ömer Faik Numanzade (1872-1937) eğitim, matbuat ve siyasi alanda yürüttüğü faaliyetler bakımından Kafkasya Türkleri arasında önemli fikir adamlarından birisidir. O, hem Osmanlı Devleti'nde hem de Çarlık Rusyası'nda yaşamış ve bu iki siyasi ve kültürel coğrafyanın etkileşimini yazılarında yansıtmıştır. Ömer Faik İstanbul'da yaklaşık on yıl öğrenim gördükten ve kısa süreli memuriyet görevinden sonra 1893 yılında Kafkasya'ya dönmüştür. Müslüman bir aydın olarak en büyük hedefi Batı dünyasına kıyasla geri kalmış Müslüman toplumu geliştirmek idi. Bunun için yoğun bir faaliyet dönemi geçirmiştir. İlk olarak modern mekteplerin açılmasına önayak olmuş ve buralarda hem idarecilik hem de öğretmenlik yapmıştır. Ömer Faik'in toplumu aydınlatmak için kullandığı diğer araç ise matbuat idi. Bu amaçla, 20. Yüzyılın başlarında farklı gazete ve dergilerde eğitim, din, ahlak, siyaset, dil hakkında birçok makale yazmıştır.
Özet (Çeviri)
Omar Faik Numanzade (1872-1937), is one of the important intellectuals among Turks in the Caucasus with regards to his activities in education, press and politics. He lived in both the Ottoman Empire and Tsarist Russia and reflects the interaction of these two political and cultural geography in his writings. Omar Faik, after roughly a ten-year learning and a short term duty assignment in Istanbul, returned to the Caucasus in 1893. As a Muslim intellectual, the major aim of him was to develop Muslim society which is backward compared to the Western world. For that reason, he spent an operating period that is full of intense activity. At first, he took the initiative in opening the modern schools and worked there as an administrator and a teacher. The other tool which Omar Faik used to enlighten the society was the press. To this end, he has written several articles in different newspapers and magazines on education, religion, ethics, politics and language at the beginning of the 20th century.