Henryk Wieniawski'nin keman için yazılmış L'école Moderne Etüt-Kaprisleri Op.10'un teknik ve biçimsel yönden incelenmesi
Technical and form analysis of L'école Moderne Etudes-Caprices for Violin Solo Op.10 by Henryk Wieniawski
  1. Tez No: 384113
  2. Yazar: GONCA GÖRSEV
  3. Danışmanlar: PROF. SABRİ YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Henryk Wieniawski, L'école Moderne, etüt-kapris, keman, keman eğitimi, Henryk Wieniawski, L'école Moderne, etude-caprice, violin, violin pedagogy
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada dünyaca ünlü keman virtüözü, bestecisi ve eğitimcisi Henryk Wieniawski' nin hayatı, keman tekniği ve ileri düzey keman eğitiminde oldukça önemli bir yeri olan L'école Moderne Kapris-Etütleri Op.10 teknik ve biçimsel yönden incelenmiştir.“Henryk Wieniawski' nin Keman İçin Yazılmış L'école Moderne Kapris-Etütleri Op.10'un Teknik ve Biçimsel Yönden İncelenmesi”başlıklı tez betimsel bir çalışmadır. Veriler kaynak tarama yöntemi kullanılarak yorumlanmıştır. Çalışmanın birinci bölümü yöntem kısmından oluşmaktadır. Çalışmanın ikinci ve üçüncü bölümlerinde ise Wieniawski' nin hayatı; çocukluk yılları, kariyeri, besteci ve eğitimci yönüyle beraber keman tekniği ve yorumu hakkında bilgi ve bulgulara yer verilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümü olan son bölümde ise kaprislerin her biri sağ ve sol el teknikleri yönünden ve biçimsel açıdan detaylı olarak incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bilgi ve bulguların keman icracılarına, kaprislerin çalımında yol göstermesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışmanın, Henryk Wieniawski hakkında çalışma yapacak araştırmacılara bir kaynak teşkil etmesi öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, world-wide violin virtuoso, composer and pedagogue Henryk Wieniawski's life, his violin technique and L'école Moderne Etude-Caprices Op.10 which was important for the upper level in violin education were comprehensively researched.“Technical and Form Analysis of L'école Moderne Etudes-Caprices for Violin Solo Op.10 by Henryk Wieniawski”is a descriptive research. Data acquired were interpreted by using literature survey. Chapter one consists of the research method. Chapter two and chapter three aim to give information about Wieniawski's childhood, his musical career and his life as violinist, composer and pedagogue. Chapter four examines all of these caprices in terms of right and left hand techniques and form analysis. As a result of the research, it is aimed to guide violinists in order to perform these caprices through the information and findings acquired. Additionaly, it is foreseen that this research is to constitute a source for the researchers and the musicians who will study about Henryk Wieniawski.