Moves in discussions: A corpus-based genre analysis of the discussion sections in applied linguistics research articles written in English
Tartışma bölümlerindeki işlevsel geçişler: Uygulamalı dilbilim alanında İngilizce yazılmış araştırma makalelerinin tartışma bölümlerinin derleme dayalı tür analizi
- Tez No: 384122
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN KARABACAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Kurmancî, Sub-dialect, Area of Filistan, Phonology, Phonetic
- Yıl: 2015
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 260
Özet
Bu çalışma, Uygulamalı Dilbilim ve İngiliz Dili Eğitimi alanlarında İngilizce yazılmış olan araştırma makalelerinin türe özgü özelliklerini, yani retorik yapısı ve işlevsel geçişlerin (moves) tekrar eden dilbilgisel-sözcüksel desenlerini incelemiştir. Öncelikle, saygın dergilerde yayımlanmış 36 nicel ve nitel araştırma makalesinin tartışma ve sonuç bölümlerinden 66,272 kelimelik özel bir derlem oluşturulmuştur. Retorik yapının incelenmesinde, Yang ve Allison'ın tartışma bölümleri için önerdiği model, çalışmanın derlemini oluşturan 2,182 cümlenin iletişimsel amacını belirlemek için ilk kodlamada kuramsal model olarak kullanılmıştır. Ancak, cümleye dayalı işlevsel geçiş analizi (move analysis), bu araçla tanımlanamayan iletişimsel anlamlar olduğunu ortaya koymuş ve bu durum üç seviyeli (ana geçişler- basamak- alt basamak) 25 farklı iletişimsel anlamı tanımlayan daha kapsamlı bir modelin geliştirilmesine sebep olmuştur. Çalışma, bu işlevsel geçişlerin, zorunlu, alışılagelmiş veya yazarın tercihine kalmış (seçmeli) olabileceğini, ve kullanım sıklığı ve oluşturdukları döngüsel desenler açısından nicel ve nitel araştırma makalelerinde benzerlikler ve farklılıklar gösterebileceğini ortaya çıkarmıştır. Çalışma aynı zamanda, her bir işlevsel geçişe özgü tekrar eden kelime gruplarını ve dilbilgisel desenleri incelemiştir. Altı ana geçişi temsil eden datanın boyutunun sınırlı olması nedeniyle, bu anahtar kelime gruplarının bulunmasında kelimelerin ait olduğu gramer kategorileri baz alınmıştır. Çalışma her bir geçişte tekrar eden dörtlü ve beşli gramer kategorileri dizinlerinin olduğunu göstermiştir. Bu dizinlerin, dilbilgisel anlamda tamamlanmamış birimler olup eylem öbeği, ilgeç öbeği ve ad öbeği içerdiği bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları, tartışma bölümlerinin yazım ilkelerini anlamamıza katkıda bulunmakta ve yüksek lisans/ doktora öğrencileri ile akademisyenlerin akademik yazıda güç elde ederek alanlarında kabul görmelerini sağlamak amacıyla retorik birimlerin öğretilebilmesi için materyal üretebilmemizi mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study investigated the genre-specific features, namely rhetorical structure and move-bound formulaic lexico-grammatical patterns, of research article discussions written in English within the fields of Applied Linguistics and English Language Teaching (ELT). A 66,272-word specialized corpus was compiled from the discussion and conclusion sections of 36 qualitative and quantitative articles published in reputable journals. For the rhetorical investigation, Yang and Allison's structural model was used as the initial coding framework to identify communicative purposes in 2,182 sentences. The sentence-based move analysis, however, revealed that some communicative meanings are unspecified in this coding scheme, which led to the development of a more comprehensive rhetorical framework with 25 functional categories at three levels (move-step-substep). The study revealed obligatory, conventional, and optional nature of these functional categories, and the similarities and differences between the quantitative and qualitative articles both in terms of their frequency of occurrences and cyclical move-step patterns. Once the moves were identified, the grammatical patterns were analyzed after finding key bundles in each move. Due to the small size of the data representing each move, the formulaic bundles were identified by their part-of-speech (PoS) categories. The findings provided corpus-based evidence for the existence of formulaic bundles based on four and five PoS tag sequences in each move. Structurally, these bundles were grammatically incomplete units involving a verb phrase, prepositional phrases, and noun phrases. The findings of the study contribute to our understanding of the writing norms of discussion sections and the development of materials that can be used in the teaching of moves, which may provide higher education students and academics with power in academic discourse and recognition by the Applied Linguistics and ELT community.