Doğu Karadenizdeki akmidye Anadara cornea, Reeve 1844) nin bazı populasyon parametrelerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
Studies on some population parameters of Anadara cornea Reeve 1844, in the South-Eastern Black Sea
  1. Tez No: 38413
  2. Yazar: CEMALETTİN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ERTUĞ DÜZGÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Anadara corn©, Akmidye, populasyon parametreleri. Doğu Karadeniz, büyüme, kondisyon indeksi, et verimi, stok yoğunluğu
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, Karadeniz ekosisteminde yeni bir canlı olan Akmidye' nin, Doğu Karadeniz'deki stoklarına ilskin bazı temel parametrelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştır mada Akmidye populasyonunun yapısı, ortalama boy, genişlik, kalınlık ve ağırlık, boy-agırlık, boy-genisük, boy- kalınlık, ve genislik-kalınlık ilişkileri, kondisyon indeksi et verimi ve stok miktarının tahmini üzerinde çalışılmıştır. Ortalama boy 36.62 mm, genişlik 46.98 mm, kalınlık 33.54 mm ve ağırlık 37.43 g olarak saptanmıştır. Kondisyon indeksi 3.23-4.32, et verimi % 17.15-% 18.35 arasında değiş tiği ve yoğunluk 0.022 adet/m* olarak tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Akmidye 'ler Trabzon sahillerinde daha yoğun olup bunu Rize ve Giresun sahilleri izlemektedir. Büyüklük olarak ise en iri olanlar sırasıyla Giresun, Trabzon ve Rize seklinde bir dağılım cröstermektedir.
Özet (Çeviri)
Studies on Some Population Parameters of Anadara cornea, Reeve, 1844. in the South-Eastern Black Sea. The main aim of this study was to determine the principle population parameters of Anadara cornea a new species in the Black Sea. Population structure, shell lenght, width, thickness and weight, shell length-live weight, shell length-width, shell lenght-thickness and shell width-thickness relationships have been determined. In addition seasonal variations in condition index, meat yield and stock density have been investigated. Mean shell lenght, shell width, shell thickness, and live weight of samples were 36.62 mm, 46.98 mm, 33.44 and 37.43 g respectively, while mean condition index and meat yield ranged between 3.23-4.32 and % 17.15- % 18.35. Density has been estimated as 0.022 ind./m*. Results showed that the density appers to be highest in vicinty of Trabzon followed by Rize and Giresun. The shell lenght of specimen from Giresun was longer than those from Trabzon and Rize. Key words : Anadara cornea, cockle. Eastern Black Sea, population parameters, growth, condition index, meat yield, stock density. VI