Bölgemizdeki karaciğer sirozu tanılı hastaların etyolojik ve demografik özellikleri
The etiological and demographic characteristics of cirrhotic patients in our region
  1. Tez No: 384168
  2. Yazar: NUR KARAKÜTÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HADİ YAŞA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Cirrhosis, etiology, viral hepatitis, alcohol, complication
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
AMAÇ: Çalışmamızda bölgemizdeki karaciğer sirozu tanılı hastaların etyolojik ve demografik özelliklerini ve bu özelliklerin yıllar içerisindeki değişimini belirlemek amaçlandı. GEREÇLER VE YÖNTEM: Çalışmamıza Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Gastroenteroloji ve Hepatoloji polikliniğine 2000-2014 yılları arasında başvuran, karaciğer sirozu tanısı alan 505 hasta alındı. Bu hastaların dosyaları retrospektif olarak taranarak, hastaların demografik özellikleri, etyolojik faktörleri, kompansasyon durumu, gelişen komplikasyonlar araştırıldı. BULGULAR: Çalışmamıza 2000-2014 yılları arasında siroz tanısı almış 505 hasta alındı. Hastaların %42,8'i kadın , %57,2 erkekti olup yaş ortalaması 61,111,7 idi.Çalışmaya aldığımız hastaların %38,4'ü Child A %39,6'sı Child B , % 22'si Child C idi. Sirozlu hastalarda etyolojide viral hepatitler %41,8, kriptojenik siroz %22,3, alkol %20,6, PBS %6,3, NASH % 3, overlap % 1,8, otoimmun hepatit %1,4, diğer nedenler % 3 oranında bulundu. Siroz hastalarında en sık görülen ilk 5 komplikasyon ve yüzde oranları sırasıyla; % 70,3 splenomegali, % 67,9 assit geişimi, % 59,8 özofagus varisi, % 49,9 hipersplenizm ve hematolojik bozukluklar ve % 17 hepatik ensefalopatidir. SONUÇ: Bölgemizdeki sirozlu hastalarda etyolojide en sık görülen 3 etyolojik faktör sırasıyla kronik hepatit B, alkol, kronik hepatit C'dir. Bölgemizde yıllar içerisinde kriptojenik siroz oranı azalırken NASH oranı artmıştır. Hastalarımızda özofagus varisi, assit ve hepatik ensefalopati gibi ciddi komplikasyonlar gelişmeden siroz tanısı konan hasta sayısı yıllar içerisinde anlamlı olarak artmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Siroz, etyoloji, viral hepatit, alkol, komplikasyon
Özet (Çeviri)
AIM: In this study, it is aimed to determine the etiologic and demographic characteristics of cirrhotic patients and the change of these characteristic in time. MATERIAL AND METHODS: Our study included 505 patients who admitted to Department of Gastroenterology and Hepatology ofAdnanMenderes University,Faculty of Medicine, between 2000-2014 diagnosed liver cirrhosis.These patients' records were scanned retrospectively and demographic characteristics, etiologic factors, compensational situations and complications were investigated. INDICATIONS: Our study included 505 patients who diagnosed liver cirrhosis between 2000-2014 years.The mean age ofpatients was61, 111,7 years and42,8%of the participants were women and57,2%were male.38,4 % of patients in our study were Child A, 39,6 % were Child B and 20,1% were Child C. Etiology of cirrhosis in patients were found 41,8% viral hepatitis, 22,3% cyriptogenic, 20,6% alcohol, 6,3 % primary biliary cirrhosis, 3% non-alcoholic steatohepatitis, 1,8% overlap, 1,4% autoimmune hepatitis, 3% other reasons.The most frequent complications in patients with cirrhosis of the top 5 percent rate, respectively; 70.3% splenomegali, 67.9% ascites, 59.8%esophageal varices,49.9%hypersplenism and hematological disordersand 17%, hepatic encephalopathy. CONCLUSİON:The major etiology of liver cirrhosis in our region are respectively chronic hepatitis B, alcohol, chronic hepatitis C. Cryptogenic cirrhosis rate over the years has increased while reducing the rate of NASH.Esophageal varices, ascites and hepatic encephalopathy, severe complications such as increased significantly over the years the number of patients diagnosed with cirrhosis of the development.