KTÜ Test ağında GPS ve yersel yöntemler ile yapılan ölçülerin karşılaştırılması
Comparison between GPS and terresterial obserrations on KTU test network
  1. Tez No: 38418
  2. Yazar: ÖMER YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CELALETTİN KARAALİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: GPS (Global Positioning System), Geoid Undulations, Slope Distances, Positioning Information. -VI
  7. Yıl: 1995
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET GPS sisteminin jeodezik çalışmalarda kullanımı gün gittikçe yaygınlaşmakta ve bu sistem adım, adım haritacılık sektöründe zirveye tırmanmaktadır. Faz ölçüleri kullanmak suretiyle mm mertebesinde duyarlık elde edilmesi, her türlü hava koşullarında gözlem yapılması, noktaların birbirlerini görme şartı olmaması ise tercih unsurunu artırmaktadır. Ayrıca her geçen gün gerek ölçü tekniklerinin geliştirilmesi, gerekse GPS teknolojisinin geliştirilmesi, deformasyon ölçmeleri fay hareketlerinin izlenmesi, duyarlı jeoid haritalarının çıkarılması, halihazır harita yapımı vb. çalışmalarda GPS ' in kullanılmasını yaygınlaştırmıştır. Bu çalışmada uzun zaman ve işgücü harcanarak elde edilen konum bilgilerinin, GPS ile daha kısa zamanda ve duyarlı bir şekilde elde edilebileceği görülmüştür. Noktalara ait yükseklik bilgileri, noktalar arası eğik mesafeler ve jeoid yükseklikleri hem GPS ile hem de yersel yöntemler ile elde edilir. Çalışma sonunda, elde edilen verilerin hangi mertebe de uyum sağladığı gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler : GPS (Global Positioning System), Jeoid Yükseklikleri, Eğik Mesafeler, Konum Bilgileri. -V-
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison Between GPS and Terresterial Observations on KTU Test Network Use of GPS is becoming more widespread on surveying engineering. Especially, preference to GPS is increased by getting accuracy of order of milimeter, making observation on every weather forecast, without requiring intervisibility between station. Besides, developing new observation techniques and technologies in GPS increased its use in deformation measurements, monitoring crustal movements, mapping precise geoid maps, detail surveying etc. This thesis showed that GPS can handle coordinates of the points accurately and in a short time than terresterial measurements which have more time consuming field measurements and more works. Also height information, slope distances between points and geoid undulations belong to points have been determined by GPS and terresterial methods. Results have been compared with each other and level of agreement between methods has been examined.