Multiple myelom ve böbrek yetmezliği bulunan hastaların, sistemik tedavi sonrası böbrek yetmezliği evrelerine göre reverzibilite ve sağkalım oranı
Reversibility and survival of patients with multiple myelom and renal failure according to the stages of renal failure after systemic treatment
  1. Tez No: 854747
  2. Yazar: DİLAN DELİBALTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER HAYRİ ÖZSAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl myelom, toplam sağkalım, otolog kök hücre nakli, böbrek yetmezliği, Multiple myeloma, overall survival, autologous stem cell transplantation, renal failure
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç: Böbrek yetmezliği, MM hastalarda önemli morbiditeye neden olan sık görülen bir komplikasyondur. Başvuru sırasında böbrek yetmezliği olan hastaların, myelom tedavisi sırasında böbrek fonksiyon testlerinde düzelme olması, artmış tedavi yanıtıyla ilişkili olup bu hastalarda böbrek fonksiyon testleri düzelmeyenlere göre sağ kalım süresinin uzadığı görülmüştür. Literatürde bu konu ile ilgili çalışmaların az olması nedeni ile bu belirteçlerin tedaviye yanıt ve yaşam süresine etkisini literatüre katkı sağlamak amaçlı araştırmayı planladık. Yöntem ve Gereç: Retrospektif çalışmamızda hastanemizin elektronik bilgi yönetim sisteminden geriye dönük olarak 2015 - 2023 yılları arasında hastanemize başvuran 111 MM hastasının; yaş, cinsiyet, doğum tarihi, tanı tarihi, tanı anında böbrek yetmezliği olup olmadığı, diyalize girip girmediği, kemik iliği nakli olup olmadığı, yaşamına devam edip etmediği, ex olmuşsa ölüm tarihi, ISS evrelemesi,, beta2 mikroglobulin, immünglobulinler, hemoglobin, kan üre azotu, kreatinin, GFR hızı, böbrek yetmezliği evresi, laktat dehidrogenaz değerleri incelendi ve sonuçları değerlendirildi .GFR >40 ml/dk ve GFR40 grubundan anlamlı düzeyde daha fazlaydı (p=0,002) . IgG düzeyinin ise GFR>40 grubunda tanı anı ve 6.ay arasında GFR≤40 grubuna göre anlamlı düzeyde daha fazla gerilediği saptandı (p=0,007) Tartışma ve Sonuç: Tanı anında renal yetmezlik evresinin ileri bulunmasının sağ kalım ve mortaliteyi etkilediği düşünülmektedir.Hastaların tedavi yanıtı olarak kreatinin değerlerinde düşme ,GFR değerlerinde yükselme görülmüştür ve aynı zamanda immunglobin değerlerinde doğru orantılı olarak kantitafif düşme görülmüştür.Böbrek yetmezliği evresinin gerilemesi tedaviye yanıt ile ilişkili bulunmuştur.KBH evresi gerilemeyen grup ile gerileme olan grup arasında sağkalım süresi fark etmemiş olup KBH evresi kötüleşen grupta mortalite literatürün tersi olarak sonuçlanmıştır ancak bu durum hasta sayımızın az olması ,tek merkezli klinik çalışma yürütmemiz aynı zamanda hastaların çoğunda komorbiditelerin mevcut olması ve hastaların ölüm nedenlerinin tam olarak bilinmemesi nedenine bağlanmış olup daha çok kişi sayısının olduğu ,ölüm nedenlerinin net olarak bilindiği ayrıntılı klinik çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Renal failure is a common complication that causes significant morbidity in MM patients. Improvement in renal function tests during myeloma treatment in patients with renal failure at the time of admission was associated with increased treatment response, and it was observed that survival time was prolonged in these patients compared to those whose kidney function tests did not improve. Since there are few studies on this subject in the literature, we planned to investigate the effect of these markers on response to treatment and survival to the literature Methods and Materials: In our retrospective study, 111 MM patients who applied to our hospital between 2015 and 2023 retrospectively from the electronic information management system of our hospital; Age, gender, date of birth, date of diagnosis, whether there was kidney failure at the time of diagnosis, whether he was on dialysis, whether he had a bone marrow transplant, whether he continued to live, date of death, ISS staging, beta2 microglobulin, immunoglobulins, hemoglobin, blood urea nitrogen, creatinine, GFR rate, renal failure stage, lactate dehydrogenase values of 40 ml/dCmin, lactate dehydrogenase values were evaluated and the results were evaluated. /none, renal failure was divided into groups as regressed and nonregressed. Descriptive statistics are presented with frequency, percentage, mean, standard deviation, median, minimum, maximum, 25%-75% percentile (Q1-Q3) values. In the analysis of the difference between the numerical data of the two groups, the Independent Samples t-test was used when the data conformed to the normal distribution, and the Mann-Whitney U-Test was used when it did not. Changes of laboratory parameters between GFR groups according to time (diagnosis, 6th month, 1st year) between subjects repeated measures ANOVA test was used. SPSS 23.0 Windows version package program was used in the analysis. P40 ml/dk group (p=0.002) On the other hand, it was determined that the IgG level decreased significantly more in the GFR>40 group between the time of diagnosis and the 6th month compared to the GFR≤40 group (p=0.007) Discussion and Conclusion: It is thought that the advanced stage of renal failure at the time of diagnosis affects survival and mortality. Decrease in creatinine values and increase in GFR values were observed as a response to treatment. At the same time, quantitative decrease was observed in immunoglobin values in direct proportion. Decrease in renal failure stage was found to be associated with response to treatment. This is due to the fact that we have a single-center clinical study, comorbidities are present in most of the patients and the causes of death of the patients are not known exactly. There is a need for a detailed clinical study in which the number of people is higher and the causes of death are clearly known.