El bileği travması olan hastalarda kolay, hızlı, seri tanı yöntemi olabilecek hasta başı ultrasonografik görüntüleme tetkikinin etkinliği ve diğer radyolojik görüntüleme yöntemleri ile karşılaştırılması
Efficiency of bedside ultrasonography that might be easy, fast, serial diagnostic test in wrist injury and comparison with other radiological imaging methods
  1. Tez No: 384198
  2. Yazar: AHMET BURAK OĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: acil servis, el bileği, travma, ultrasonografi, emergency medicine, wrist, trauma, ultrasonography
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: El ve el bileği yaralanmaları acil servislerde sık karşılaşılan travma türleridir. Çalışmamızın amacı el bileği travması olan hastalarda acil hekimi tarafından yapılan USG'nin, diğer radyolojik görüntüleme yöntemleri ile karşılaştırılarak etkinliğini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: El bileği travması ile acil servise başvuran, çalışma dahil edilme kriterlerine uyan 16 yaş üstü hastalar çalışmaya katılmıştır. Hastaların tamamına radyolojik görüntüleme öncesi acil hekimi tarafından USG yapılmıştır. Sonrasında hastalar diğer radyolojik görüntüleme yöntemleri ile incelenmiş ve sonuçları USG sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Bulgular: Toplam 80 hasta çalışmaya çalışmaya dahil edilmiştir. Direk grafi ile tespit edilen 59 fraktürün tamamı USG ile de tespit edilmiştir. Direk grafide tespit edilemeyen 1 distal radius fraktürü, 1 hamatum fraktürü, 1 trapezium fraktürü ve 1 pisiform fraktürü USG ile tespit edilmiş ve BT ile doğrulanmıştır. Toplam 10 hastada ligament ve tendonda hasar olduğu görülmüş ve bu tanılar MR ile doğrulanmıştır. Sonuç: Ultrasonografi hem kemik yapıların hem de ligament ve tendon gibi yumuşak dokuların değerlendirilmesinin aynı anda yapılabildiği bir görüntüleme yöntemidir. Radyasyon içermemesi, hasta açısından konforlu olması, tekrarlanabilir ve hızlı olması nedeniyle USG, el bileği bölgesinde acil servisin olağan seri ortamında tedavi kararı vermede etkin bir metoddur.
Özet (Çeviri)
Objective: Wrist injuries are commonly encountered at the emergency department. The purpose of this study is to find out the effectiveness of ultrasound (USG) scanning in those areas injuries. Materials and Methods: Patients over 16 who presented to the Emergency Department with a wrist injury were eligible. To all patients, USG evaluation to the whole wrist was performed by an emergency physician, prior to radiographic imaging. Then other radiological imaging methods performed and compared with the interpretations of USG. Results: A total of 80 patients were included in the study. 59 fractures is determined by direct radiography were also identified by USG. 1 distal radius, 1 hamatum, 1 trapezium, and 1 pisiform fracturs can not determined by direct radiography would have been detected by USG and confirmed by computerized tomography. 10 patients were found to be damaged ligaments and tendons and this diagnosis was confirmed by MR. Conclusion: Ultrasound imaging permits to evaluate both bone and soft tissues like ligaments and tendons. Since it is an easyly reproducible technique which does not contain radiation, USG scanning suits the ordinary quick environment of the emergency room.