Acil servise izole el bileği travması ile başvuran hastalarda distal el bileği kırıklarını dışlamada amsterdam ve karadeniz el bileği kurallarının tanısal güvenilirliği
- Tez No: 708561
- Danışmanlar: DOÇ. TUBA CİMİLLİ ÖZTÜRK, UZMAN Ebru Ünal Akoğlu
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Bilek travması, radyoloji, klinik karar kuralları, Amsterdam Bilek Kuralları, Karadeniz Bilek Kuralları, Wrist trauma, radiology, clinical desicion rules, Amsterdam Wrist Rules, Karadeniz Wrist Rules
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş El bileği yaralanmaları, acil servise (AS) en yaygın travmatik başvurulardan biridir. Radyografik değerlendirme sıklıkla öncelikle bir kırığın varlığını dışlamak için yapılır, ancak gereksiz radyolojik inceleme radyasyona maruz kalma ve uzun bekleme süreleri ile sonuçlanır. Klinisyenlerin kullanımı için validifiye edilmiş net bir algoritma halen tanımlı değildir. Bu çalışmanın amacı, acil servise izole bilek travması ile başvuran farklı bir kohortta Amsterdam ve Karadeniz Bilek kurallarının tanısal doğruluğunu karşılaştırmaktır. Yöntem Acil servisimize izole el bileği travması ile başvurup çalışmamızın dahil olma kriterlerini karşılayan 12 yaş üzeri tüm hastalar çalışma evrenimizi oluşturmuştur. Hastaların radyolojik inceleme ihtiyacı olup olmadığına hastayı ilk muayene eden doktor klinik karar verme kurallarından bağımsız olarak karar vermiştir. Bilimsel araştırma çalışma grubuna dahil görevli uzman veya asistan hekimler tarafından ilk hekimin muayenesi izlenerek ve gerektiğinde de yeniden muayene edilerek çalışma karar verme kurallarını içeren çalışma formu doldurulmuştur. Grafiler uzman radyolog tarafından yorumlanmıştır. Bulgular Çalışma kriterlerini karşılayan 197 hasta ile tamamlandı. En yüksek duyarlılığa sahip muayene bulguları dorsal fleksiyonda ağrı (%88.3), palmar fleksiyonda (%85.9) ve radyal deviasyon (84.4) idi. Amsterdam Bilek Kuralları için %81.9 duyarlılık ve %27.9 özgüllük saptanmıştır. 42 hastada radyolojik inceleme gerekmemiştir, ancak bu hastaların %55'inde (n=23) radyolojik kırık saptanmıştır. Karadeniz Bilek Kuralları klinik karar aracı için %99 duyarlılık ve %6 özgüllük bulduk. 5 hastada radyolojik inceleme gerekmemiş olup bu hastaların %20'sinde (n=1) kırık tespit edilmiştir. Tartışma Tek merkezli, prospektif, eksternal validasyon çalışmamızda, Amsterdam El Bileği Kuralları, el bileği kırıklarını öngörmede %81.9 duyarlılık ve %27.9 özgüllüğe sahipken, Karadeniz El Bileği Kuralları %99 duyarlılık ve %6 özgüllüğe sahipti. Radyografisi çekilenlerin %65'inde kırık oranı bulduk. Çalışmamızın sonuçlarında el bileğinde kırığı saptamak için deformitenin varlığının oldukça spesifik (%84) olduğunu ve deformitenin varlığının kırık tespit etme olasılığını 2.4 kat artırdığını tespit ettik. Çalışmamızda deformite, fokal şişlik, palmar fleksiyonda ağrı, aksiyel basınçta ağrının el bileği kırığı ile ilişkili olduğunu bulduk. Sonuç Amsterdam ve Karadeniz El Bileği Kuralları'nın farklı bir kohortta validifiye edildiği çalışmamız yeterli hasta sayısına erişememiş olmasına rağmen literatür ile benzer sonuçlar elde edilmiştir. Kırık tespiti için çok düsük olan spesifisite değerleri nedeni ile kuralların kullanımı kısıtılıdır. Bu nedenle grafi çekme oranlarını azaltmak adına bir klinik karar verme kuralına olan ihtiyacın tartışmalı olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction Wrist injuries are one of the most common traumatic admissions to the emergency department (AS). Radiographic evaluation is often done primarily to exclude the presence of a fracture, but unnecessary radiological examination results in radiation exposure and long waiting times. A clear validated algorithm for use by clinicians is still not defined. The aim of this study was to compare the diagnostic accuracy of the Amsterdam and Black Sea Wrist rules in a different cohort presenting to the emergency department with isolated wrist trauma. Methods All patients over the age of 12 who applied to our emergency department with isolated wrist trauma and met the inclusion criteria of our study constituted our study population. The physician who first examined the patient decided whether patients needed radiological examination, regardless of clinical decision-making rules. The study form containing the study decision rules was filled by the specialist or assistant physicians in the scientific research working group, following the examination of the first physician and re-examining when necessary. The graphs were interpreted by the expert radiologist. Results The study was completed with 197 patients who met the criteria. The most sensitive examination findings were pain in dorsal flexion (88.3%), palmar flexion (85.9%), and radial deviation (84.4). A sensitivity of 81.9% and a specificity of 27.9% were found for the Amsterdam Wrist Rules. Radiological examination was not required in 42 patients, but radiological fractures were detected in 55% (n=23) of these patients. We found 99% sensitivity and 6% specificity for the Black Sea Wrist Rules clinical decision tool. Radiological examination was not required in 5 patients, and fractures were detected in 20% (n=1) of these patients. Discussion In our single-center, prospective, external validation study, the Amsterdam Wrist Rules had 81.9% sensitivity and 27.9% specificity in predicting wrist fractures, while the Black Sea Wrist Rules had 99% sensitivity and 6% specificity. We found a fracture rate in 65% of those who had radiographs. In the results of our study, we found that the presence of deformity is quite specific (84%) to detect a fracture in the wrist, and the presence of the deformity increases the probability of detecting a fracture 2.4 times. In our study, we found that deformity, focal swelling, pain in palmar flexion, and pain on axial pressure were associated with wrist fracture. Conclusion Although our study, in which the Amsterdam and Black Sea Wrist Rules were validated in a different cohort, did not reach a sufficient number of patients, similar results were obtained with the literature. The use of rules is limited due to their very low specificity for fracture detection. Therefore, we think that the need for a clinical decision-making rule to reduce the rate of X-rays is controversial.