Ani ölümlerde ateroskleroz bulgularında chlamydia pneumoniae'nin etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of chlamydia pneumoniae in sudden deaths with atherosclerosis
- Tez No: 384239
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR BİLGE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Adli Tıp, Ani ölüm, Ateroskleroz, Chlamydia pneumoniae, Polimeraz Zincir Reaksiyonu, Mikroimmün Floresan, Tıpta Uygulama Hatası, Forensic Medicine, Sudden Death, Atherosclerosis, Chlamydia pneumoniae, Polymerase Chain Reaction, Microimmunofluorescence, Medical Malpractice
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Ani Ölümlerde Ateroskleroz Bulgularında Chlamydia Pneumoniae'nin Etkisinin Araştırılması Giriş ve amaç: Doğal ölümlerin %15-30'u ani beklenmeyen ölümler olup dünyada ve ülkemizde en sık nedeni aterosklerotik kardiyovasküler hastalıklardır. Ateroskleroz; yüksek morbidite ve mortaliteye sahip, nasıl kontrol edilebileceği hakkında tartışmalar olan bir hastalıktır. Klasik risk faktörleri epidemiyolojik değişiklikleri açıklamadığı için enfeksiyon da dahil edilmiştir. Chlamydia pneumoniae ateroskleroz ile kalp hastalıkları, miyokard infarktüsü ve ölüm gibi komplikasyonlar açısından risk faktörüdür. Chlamydia pneumoniae'nın ateroskleroz ve klasik risk faktörleri ile ilişkisini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Materyal ve metot: Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı Morg İhtisas Dairesi'ne otopsi için gönderilen 33 ani ölüm olgusu rastgele seçilmiştir. Ölüm şekli, ölüm yeri, postmortem intervaller, hipertansiyon, diabet, diğer kronik hastalıklar, aile öyküsü, sigara içiciliği kaydedilmiştir. Chlamydia pneumoniae antikorları için kan örnekleri alınarak santrifüj sonrası dondurularak MIF test yöntemi ile IgA ve IgG bakılıncaya dek saklanmıştır. İki damardan doku örnekleri Chlamydia pneumoniae genomu tespiti için serum fizyolojik içerisine konulmuştur. Chlamydia pneumoniae genom ekstraksiyonları yapılmış ve Polimeraz Zincir Reaksiyon yöntemi ile çoğaltılmıştır. Bulgular: Olgulara en geç 24 saat içerisinde otopsi yapılmıştır. Olguların çoğunluğu evde olmak üzere hastane, açık alan ve cezaevinde ölmüştür. Örneklemde yaş ortalaması 51,9032 olup, kadınlarınki erkeklerinkinden daha yüksektir. BKİ de eklenince olguların hepsinde bir veya birden fazla risk faktörü mevcuttur. Olgularda yoğun ve ileri düzey makroskobik ateroskleroz bulguları mevcuttur. Artmış CAYDK ile; ölüm şekli, hipertansiyon, diabet, sigara içiciliği, aile öyküsü arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Artmış BKİ için de benzer sonuçlar elde edilmiştir. BKİ ile CAYDK anlamlı ilişkilendirilmiştir. Sigara içenlerin ve hipertansiflerin yaş ortalaması daha yüksek bulunmuştur. Erkeklere oranla kadınlarda daha fazla abdominal yağ oranı artışı söz konusudur. Erkekler kadınlara oranla daha yüksek risk profili taşımaktadır. Olgularda ortalama kalp ağırlığı normalin üstüdür. Erkeklerin ortalama kalp ağırlıkları kadınlarınkinden daha yüksektir. Tartışma: Olgularımıza göre en sık ölüm sebebi ateroklerotik kalp ve damar hastalığıdır. Beklenildiği üzere; en sık miyokard patolojisi iskemiye sekonder fibrozis ve hipertrofi ile iskemi ve akut MI bulgularıdır ve miyokard patolojisi ile ortalama yaş arasında anlamlı bir ilişki mevcuttur. En sık koroner patolojisi koroneri %70 ve üzeri daraltan aterom plağıdır. Ayrıca 2 olguda trombüs tespit edilmiştir ve ilerleyen yaşla beraber koronerde AS komplikasyonları artmaktadır. PZR sonucunda örneklerin hiçbirinde C. pneumoniae genomu tespit edilememiştir. Bununla birlikte bu durum sadece akut enfeksiyon olmadığının kanıtıdır. MIF test sonuçlarına göre %30,3 oranında seropozitiflik mevcuttur. Seropozitiflik yaşla beraber artmaktadır. Seropozitiflik ile AS'un komplikasyonlarından olan HT arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Örneklemimizde C. pneumoniae sıklığı; diğer literatürlerde Türkiye için verilen oranın üzerindedir. Bu durum bu konuda çözüm üretmemiz gereğini göstermektedir. Sonuç: C. pneumoniae sıklığının yüksek olması sebebi ile C. pneumoniae'nin erken ve ani ölüm ile ilişkili olduğu kanaatindeyiz. Uzun yıllardır aterosklerozla anılan ve ülkemizde varlığını kanıtlayan birçok antemortem çalışma mevcutken hala anti-klamidyal tedavilerin aterosklerotik hastalarda uygulanmaması bir tıpta uygulama hatası olarak düşünülebilir. Ülkemizde bu konuda yapılmış olan kısıtlı postmortem çalışmalar arttırılmalı, ölümün önlenebilir nedenleri ortaya konulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Investigation of The Effect of Chlamydia Pneumoniae in Sudden Deaths with Atherosclerosis Introduction and objective: 15-30 percent of natural deaths is sudden and unexpected death that the most common cause is atherosclerotic cardiovascular disease in our country and the world. Atherosclerosis is a highly morbid and mortal disease which has discussions about how it can be kept under the control. Infection was included due to classical risk factors don't explain epidemiological changes. Chlamydia Pneumoniae is a risk factor of atherosclerosis and complications of it like heart disease, myocardial infarction and death. The study was performed to evaluate the relationship of Chlamydia Pneumoniae with atherosclerosis and its classical risk factors. Material and Method: 33 sudden death cases were randomly selected which sent to Ankara Gruop Headship of Forensic Medicine Institutions for autopsy. Manner and place of death, postmortem intervals, hypertension, diabetes, other chronic diseases, history of family, cigarette smoking were recorded. Blood samples were cryopreserved after centrifugation until IgA and IgG antibodies of Chlamydia Pneumoniae investigated with MIF test method. Tissue samples taken from two vessels were put into saline solutioun to detection of Chlamydia Pneumoniae genome. Chlamydia pneumoniae genome extractions were performed and had been amplified with using polymerase chain reaction. Findings: Cases underwent autopsy procedure within 24 hours. The majority of cases died at home, also hospital, open space and prison. The mean age is 51,9032 and higher in females than in males. Adding in BMI all cases have one or more risk factors. There are intensive and advanced macroscobic atherosclerosis findings in cases. There was no significant difference between increased subcutaneous fat tissue thickness with manner of death, hypertension, diabetes, smoking, family history. Similar results were obtained for incresed BMI. Subcutaneous fat tissue thickness and BMI were significantly associated. The mean age of hypertensives and smokers were found higher. There is increased abdominal fat ratio, more in females than in males. Males have higher risk profile than females. In cases, the average heart weight is higher than normal. Average heart weight of males is higher than females. Discussion: According to our cases, the most frequent cause of death is atherosclerotic cardiovascular disease. As expected, the most frequent myocardial pathology is ischemia induced fibrosis and hypertrophy, ischemia and acute MI findings and there is a significant relationship between myocardial pathology with mean age. The most frequent coronary pathology is atherom plaque which contract coronars 70 percent or more. Also thrombus was detected in two case and AS complications in coronary increase with increasing age. Using PCR, C. pneumoniae. genome couldn't be detected in any samples. However, this situation is evidence that is not only acute infection. According to MIF test results, there is 30,3 percent seropositivity. Seropositivity increases with age. A significant relationship was detected between seropositivity with HT which is a complication of AS. In our cases, frequency of C. pneumoniae is higher than rates which was given for Turkey in other literatures. This situation shows that we need create solutions for this problem. Result: We think that C. pneumoniae is associated with sudden and unexpected death because of C. pneumoniae frequency is high. Not using of antichlamidial therapies in patients with ateherosclerosis may be a medical malpractice although there are many antemortem studies which prove of presence and referred to atherosclerosis for many years. In our country, the limited postmortem studies on this subject should be increased, preventable cause of death should be revealed.