Maden (Bayburt) yöresi eosen kumtaşlarının sedimanter petrografik özellikleri ve çökelme ortamı
Sedimentary and petrographic features of the eosen sandatones of the Maden (Bayburt) region and their depositional environment
- Tez No: 38426
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SADETTİN KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sedimanter petrografi, kumtaşı, Eosen türbiditleri, Sedimentary petrography, sandstone, Eocen turbidites. VI
- Yıl: 1995
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Maden (Bayburt) Yöresi Eosen Kumtaşlarının Sedimanter Petrografik Özellikleri ve Çökelme Ortamı Maden (Bayburt) yöresinde yüzeylenen Eosen yaşlı istif, türbidit akıntıları ile taşınıp çökeltilmiş başlıca kumtaşı, kiltaşı ve marnlardan oluşmaktadır. îstifi oluşturan kumtaşları genellikle pas renkli, orta-kötü boylanmalı olup tabaka kalınlıkları değişkendir. Tortul yapı olarak oygu izi, yük kalıbı, oluk yapısı ve derecelenme yaygın olarak gözlenir. İncelenen kumtaşlarının tamamı litik vake olup, bunlar mineralojik ve dokusal olarak olgunlaşmamıştır. Kil mineral parajenezi Mit, klorit ve simektit olan marnlar ankimetamorfizma ve diyajenez zonunda olup orta derecede olgunlaşmıştır. Kumtaşlarının oluşturan bileşenler muhtemelen havzanın kuzeydoğusunda bulunan resifal kireçtaşı ve ofiyolitik karmaşıktan türemiştir. Ayrıca kumtaşının ana kaynağının yeri, yeniden oluşum (bindirme, çarpışma, kara yükselmesi) ve yeniden oluşan litik parçalar bölgesidir. Kumtaşını oluşturan polikristalin kuvarslar bindirme kökenli, monokristalin kuvarslar ise karasal bloktan türemiştir.
Özet (Çeviri)
Sedmentary and Petrographic features of tha Eosen Sandatones of the Maden (Bayburt) region and their depositional environment. The Eocen sequence, in the Maden (Bayburt) area, is composed of sandstone, claystone and mam transported and deposited by turbiditic flows. The sandstone of sequence are usually reddish brown in colour, medium to badly sorted and of varying thickness. Flute (marks), load (marks) and rill (marks) and gradation are observed sedimantological features. All of the examined sandstone are lithic wake stone but are not mineralogically and texturally mature. Marns the clay mineral paragenensis of which is ////'/, chlorit and smectite plot in ancymetamorphism-diagenesis zone and are reasonably mature. The constitent of sandstones were probably derived from reefal limestons and ophiolitic melange to the northeast of the basin. Besides, recycled obduction collision, recycled lithic fragment. Polycristalin quartz composing the sandstones is of a thrust orgin, whilst monocristaline quartz of continental block.