Kor antrenmanın 8-14 yaş grubu tenis sporcularının kor kuvveti statik ve dinamik denge özellikleri üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of core training on the core strength, static and dynamic balance characteristics of tennis athletes in the 8-14 age group
- Tez No: 384325
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLFEM ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Denge, kor, kuvvet, performans, tenis, Balance, core, strength, performance, tennis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmanın amacı, 8-14 yaş aralığındaki erkek tenis sporcuları ile 12 hafta düzenli olarak yapılan kor antrenmanın, sporcuların kor kuvveti, statik ve dinamik denge özellikleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışmaya Pamukkale Tenis Kulübü'nde tenis oynamakta olan 19 erkek tenis sporcusu (yaş ortalamaları 10,68± 2,18 yıl, boy ortalamaları 146,85 ± 15,06 cm, vücut ağırlığı ortalamaları 43,34 ± 16,97 kg) gönüllülük esasına göre dahil edilmiştir. Araştırmaya katılan sporcular kendi yaş gruplarına göre sınıflandıktan sonra rastlantısal yöntem ile deney grubu=10 ve kontrol grubu=9 olmak üzere iki gruba ayrılmışlardır. Araştırmada ön-test son-test desenli deneysel yöntem kullanılmış olup, deney grubuna 12 hafta boyunca haftada 3 gün, 30 dk süre ile kor antrenmanı tenis antrenmanlarına ilave olarak uygulanmış iken, kontrol grubuna ise herhangi bir müdahalede bulunulmayıp düzenli tenis antrenmanlarına devam etmeleri sağlanmıştır. Deney ve kontrol gruplarının kor kuvveti, statik denge ve dinamik denge test ölçümleri 12 haftalık antrenman programı öncesi ve sonrasında olmak üzere iki kez gerçekleştirilmiştir. Verilerin istatiksel analizinde SPSS (Ver.20) paket programı kullanılmıştır. Ön test ve son testten elde edilen değerler, Shapiro-Wilk testi ile normallik dağılımına bakıldıktan sonra, Paired Sample T testi ve Wilcoxon Two-Related-Samples testi yardımı ile istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bütün istatistiksel yöntemler için yanılma düzeyi (α) 0,05 olarak kabul edilmiştir. Uygulanan 12 haftalık kor antrenman programı sonucu deney grubunun kor kuvveti ortalaması antrenman öncesi 120,50 ± 26,30 s iken, antrenman sonrası 146,70 ± 28,77 s olarak bulunmuştur (p0.05). Deney ve kontrol grubunun statik ve dinamik denge ortalamaları arasında ise antrenman öncesi ve antrenman sonrası anlamlı bir farklılık bulunamamıştır (p>0,05). Sonuç olarak; kor antrenmanın tenis sporcularının gövde kuvveti ve stabilitesi üzerinde sportif performans açısından olumlu yönde etkisi olduğu görülmüştür. Bununla birlikte kor antrenmanı ve denge performansı arasındaki ilişkinin daha iyi anlaşılabilmesi için farklı türde tasarlanmış kor antrenman modelleri ile araştırmalar sürdürülmelidir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effects of core training performed regularly for 12 weeks on the core strength and the static and dynamic balance characteristics of male tennis athletes in the 8-14 age group. Nineteen male tennis athletes (the mean age was 10.68±2.18, mean length was 146.85±15.06 cm, and mean body weight was 43.34±16.97 kg) attending in the Pamukkale Tennis Club were included in the study on a voluntary basis. Athletes participating in the study were divided into experimental group (n=10) and the control group (n=9) by randomized method once classified according to their age group. In the study, an experimental method with a pre-test and post-test design pattern was used, and the experimental group performed core training 3 days a week for 12 weeks in addition to tennis training, whereas the control group continued to the regular tennis training, without any intervention. Core strength, static and dynamic balance test measurements of the experimental and control groups were carried out twice, before and after 12-week training program. Data were analyzed using SPSS (Ver.20) package program. The values obtained by the pre-test and post-test were compared statistically by means of Paired sample t-test and Wilcoxon Two-Related-Samples test, after looking at the normality distribution with the Shapiro-Wilk test. A probability level of p0.05). According to these results, the applied core training was found to increase the core strength significantly. However, no significant difference was found between the experimental and control groups in terms of mean static and dynamic balance values before and after training (p>0,05). As a result, the core training was found to have a positive effect, in terms of sporting performance, on the core strength and balance of tennis athletes. However, further studies should be conducted with core training models designed differently to better understand the relationship between the core training and balance performance.