Panik bozukluğunda oksidatif stresin etkisi
Role of oxidative stress parameters on panic disorder
  1. Tez No: 384338
  2. Yazar: ATİKE ÇITA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET RAŞİT TÜKEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Panik bozukluk, serbest radikaller, oksidatif stres, Panic Disorder, free radicals, oxidative stress
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Son yıllarda serbest radikaller ve oksidatif stresin nöropsikiyatrik hastalıkların patofizyolojisinde önemli rol oynadığına dair kanıtlar giderek artmaktadır. Panik bozukluğu ile ilgili bu alanda yapılmış çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada panik bozukluğu hastalarında oksidatif stresin olası etkileri araştırılmıştır. Yöntem: Çalışmamıza DSM-IV'e göre Agorafobili/ Agorafobisiz Panik Bozukluğu tanısı koyulan 23 hasta alınmıştır. Yaş ve cinsiyeti eşleştirilmiş 23 katılımcı ile sağlıklı kontrol grubu oluşturulmuştur. Hastalara SCID-I, Panik Bozukluğu Şiddet Ölçeği, Hamilton Anksiyete Derecelendirme Ölçeği ( HAM-A), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçegi (HAM-D), Sheehan Yetiyitimi Ölçeği (SYÖ), Klinik Global İzlenim Ölçeği ( KGI) uygulanmıştır. Her iki gruptan oksidatif stres parametrelerini değerlendirmek ve çalışmaya uygunluğun değerlendirilmesinde tarama amacıyla hemogram, CRP, açlık kan şekeri, BUN, kreatinin, AST, ALT, LDH, TSH, FT4, total kolesterol, trigliserit düzeylerini ölçmek için yaklaşık 30 cc venöz kan alınmıştır. Hasta ve kontrol grubu sosyodemografik ve klinik özellikleri açısından karşılaştırılmıştır. Bulgular: Eritrosit GSH-Px, GSH, MDA ve SOD düzeyleri, plazma antioksidan gücü, plazma MDA ve serum NO düzeyleri açısından iki grup arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Plazma uyarılmış MDA düzeyleri, hasta grubunda kontrol grubuna göre daha yüksek ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Plazma uyarılmış MDA düzeyleri ile HAM-A ve HAM-D ölçek puanları arasında pozitif bağıntı saptanmıştır. Sonuç: Çalışmamızda elde edilen bulgular, panik bozukluğunda oksidatif stresin etiyopatogenezdeki rolüne ilişkin kesin bir sonuca ulaşmamızı engellemekle birlikte panik bozukluğu hastalarında oksidanlara karşı plazmanın duyarlılığının arttığının, antioksidan direncin azaldığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The evidence on the important role played by free oxygen radicals and oxidative stress on the pathophysiology of neuropsychiatric disoerders has accumulated in recent years. But still there is less information about the relationship between panic disorder and oxidative stress. This study aimed to investigate the role of oxidative stress parameters on panic disorder. Methods: The study included a total of 23 patients diagnosed panic disorder with agorofobia or without agorofobia according to the diagnostic criteria of the DSM IV and 23 healthy controls, age and gender matched. SCID-1, Panic Disorder Severity Scale, Hamilton Rating Scale for Anxiety (HAM-A), Hamilton Rating Scale for Depression (HAM-D), Sheehan Disability Scale, Clinical Global Impression Scale was used for diagnosis and measurement of symptoms. Blood samples are taken to evaluate oxidative stress parameters and hemogram parameters, CRP, fasting glucose, BUN, creatinine, AST, ALT, LDH, TSH, fT4, total cholesterol, triglycerides levels. Results: Erytrocyte GSH-Px, GSH, MDA and SOD levels, plasma antioxidant capacity and serum NO levels are not significantly different between patients and controls. Plasma induced MDA levels are significantly higher in patients than controls. Also there is a significant positive correlation between HAM-A , HAM-D scores and plasma induced MDA levels Conclusions: According to this study, there is not enough proof for the relationship between oxidative stress and etiopathogenesis of panic disorder. But outcome of this study indicated that in panic disorder patients vulnerability of plasma to oxidants are increased and the resistance of antioxidants are decreased.