Mide kanserli hastalarda EGF gen polimorfizminin ve serum EGF düzeyinin incelenmesi
Investigating of EGF gene polymorphism and egf serum level in gastric cancer patients
- Tez No: 384407
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YAYLIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gastric Cancer, Epidermal Growth Factor, Gene, Serum Level
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Mide kanseri dünyada yaygın olarak görülen kanser türlerinden biri olup mide kanserinin gelişim sebepleri hala tam olarak anlaşılamamış olmasına karşın beslenme şeklinin, mikrobik ve genetik faktörlerin bu süreci etkilediği öne sürülmüştür. Epidermal büyüme faktörü (EGF) hücre proliferasyonu ve hücre farklılaşmasında kritik bir rol oynayan tirozin kinaz reseptör ailesinin üyelerinden biri olan Epidermal büyüme faktör reseptörünün (EGFR) doğal ligandlarından birisidir. EGFR sinyal yolağında meydana gelen aksama veya düzensizliklerin bazı kanser tiplerinde etkili olduğu bildirilmiştir. Çalışmamızda EGF A61G gen polimorfizmi mide kanserli hastalarda tümör risk ve prognostik faktörü olarak incelenmiştir. Çalışmaya 84 mide kanserli hasta ve 146 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. EGF A61G genotiplerinin dağılımı mide kanserli hasta ile kontrol grubumuz arasında istatistiksel olarak anlamlı derecede farklılık göstermiştir (p=0.039). Mide kanserli hastalarda EGF A61G genotip ve allel dağılımlarına göre; serum EGF düzeyleri hastalık parametreleri ile birlikte değerlendirildiğinde klinik ve prognostik parametreler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir veri saptanmamıştır. Çalışmamız sonuçlarının mide kanseri gelişiminde genetik risk faktörlerinin belirlenmesine ve hastalığın moleküler mekanizmasının çözümlenmesine katkı sağlayacak çalışmalara yeni bir bakış açısı getirebileceği düşüncesindeyiz.Anahtar Kelimeler : Mide Kanseri, Epidermal Büyüme Faktörü, Gen, Serum Düzeyleri, Hücre döngüsü Bu çalışma, İstanbul
Özet (Çeviri)
Gastric cancer is the more common type of cancer in the world. Although the etiology of gastric cancer is not well-understood, nutritional, microbial, and genetic factors playing important roles and multifactorial process have been suggested. Epidermal growth factor (EGF) play important roles in several signaling pathways, leading to proliferation, differentiation, and it is the natural ligand of the epidermal growth factor receptor (EGFR) which is the member of tyrosine kinase transmembrane receptor family. EGF and epidermal growth factor receptor regulate important processes in tumorogenesis, including cell survival, cell cycle progression and irregulation in the this signaling pathway is frequently observed in some of the type of cancer. We have examined EGF A61G gene polymorphism as a marker of tumour risk and progression in gastric cancer. A total of 84 patients with gastric cancer and 146 control individuals were enrolled in the current study. The distribution of EGF A61G genotypes were different between gastric cancer patients and controls (p=0.039). According to EGF A61G genotype and allele distributions in gastric cancer patients there were no statistically significant differences between the serum EGF levels and with clinical and prognostic parameters. We are of the opinion that our study offer an insight into the other studies which will analyse the importance of this polymorphism and investigate genetic risk factors, molecular mechanism in the development of in gastric cancer etiopathogenesis.