Kronik nörolojik hastalık tanılı çocukların ebeveynlerinde görülen depresyon ve anksiyete
Depression and anxiety observed in parents of children diagnosed with chronic neurological diseases
  1. Tez No: 384435
  2. Yazar: AYŞEN YENİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUR AYDINLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Depresyon, anksiyete, kronik nörolojik hastalık, aile, Depression, anxiety, chronic neurological illness, family
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pediatrik Temel Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Aile bireylerinden birisinin hastalığı ailenin sağlıklı bir aile yaşamı sürdürmesini engelleyen en önemli faktörlerden birisidir. Hasta olan çocuk ve hastalık kronik nörolojik bir hastalık ise ailenin sağlıklı yaşamı sürdürmesi daha da zorlaşmakta, çünkü bu durum mevcut sıkıntılara ek olarak psikolojik sorunların da yaşanmasına neden olmaktadır. Bu araştırma bu durumdaki bir çocuğa sahip ailelerin yaşadıkları psikolojik sıkıntıların doğrultusunda oluşabilecek depresyon ve anksiyete durumlarını belirlemek ve sağlıklı çocuğa sahip ailelerle karşılaştırmak amacıyla planlanmıştır. Araştırmada hem depresyon hem anksiyete durumunun birlikte belirlenmesi; her iki duruma ilişkin belirtilerin birlikte de görülebilmesi, ayrıca depresif bozuklukları olan kişilerin %85'inde anksiyete belirtilerinin, anksiyete bozuklukları olan kişilerin %90'ında da depresyon belirtilerinin görülebiliyor olmasındandır. Araştırma; İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nöroloji Bölümü tarafından ayakta ya da yatarak takip ve tedavisi yapılan Kronik Nörolojik Hastalık tanılı ya da şüphe duyulan çocukların anne-babaları ile karşılaştırma amaçlı yine İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Sosyal Pediatri Bölümü tarafından takibi yapılan sağlıklı çocukların anne-babaları ve ayrıca İstanbul Şişli ilçesi Merkez ASM tarafından takibi yapılan sağlıklı çocuk sahibi yetişkinlerin gönüllü katılımı esas alınarak yapılmıştır. Araştırmaya katılan gönüllülerin yazılı onayı alınmıştır. Gönüllülere sosyodemografik bilgi toplama amaçlı bir Aile Görüşme Formu doldurtulmuş ve depresyon düzeyini belirlemek için Beck Depresyon Envanteri ile anksiyete düzeyini belirlemek için de Beck Anksiyete Envanteri uygulanmıştır. Veriler; SPSS 21 paket programında analiz edilmiştir. Araştırmaya toplam 120 gönüllü katılmıştır. Bunlardan 45 tanesi kronik nörolojik hastalığı olan çocuk annesi 15 tanesi kronik nörolojik hastalığı olan çocuk babası, 54 tanesi sağlıklı çocuk annesi ve 6 tanesi sağlıklı çocuk babasıdır. Araştırmaya katılan toplam gönüllülerin 17 tanesi üniversite, 26 tanesi lise, 26 tanesi ortaokul, 51 tanesi de ilkokul mezunudur. Araştırmada kronik nörolojik hastalığı olan çocukların anne-babalarında (vaka grubu) sağlıklı çocuk anne-babalarına (kontrol grubu) göre daha yüksek oranda depresyon ve anksiyete düzeyine rastlanması beklenirken sonuçlar birbirine oldukça yakın çıkmıştır. Vaka grubunda anksiyete düzeyi %67 iken kontrol grubunda %62; vaka grubunda depresyon düzeyi %53 iken kontrol grubunda %50 olarak bulunmuştur. Bu sonuçlar bize toplumun ruh sağlığı konusunda daha çok araştırma yapılması gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Disease of one of the family members is one of the most important factors that prevents maintaining a healthy family life. If the patient is a child with a chronic neurological disorder it is even more difficult for the family to maintain a healthy life because of psychological problems emerging in addition to the current shortage. This study is planned to determine and compare to the status of depression and anxiety of families with a child with chronic neurological disease which may occur due to their psychological distress with the families with healthy children. The reason for evaluation both of depression and anxiety together in this study is the fact that; related symptoms of both disorders can be seen and also 85% of people in depressive disorders have anxiety symptoms as well as 90% of people in anxiety disorders have depression symptoms. This research was conducted by including parents of children diagnosed or suspected with chronic neurological diseases and followed up inpatients and /or outpatients from Division of Pediatric Neurology and for comparison purposes parents of healthy children followed by from outpatient Clinic of Division of Pediatric Social Health , Istanbul Faculty of Medicine and also adults who have healthy children followed from outpatient clinic of Istanbul Sisli district). Written consent from the participants of the study were obtained. Each parent filled out a Family Interview Form to collect demographic information, a Beck Depression Inventory to determine the level of depression and a Beck Anxiety Inventory to determine the level of anxiety. Data, were analyzed using SPSS 21. A total of 120 volunteers participated in the study . Of these, 45 are the mothers of children with chronic neurological disease, 15 are the fathers of children wih chronic neurological disease, 54 are the mothers of healthy children and 6 are the fathers of healthy children. 17 of the participants are university graduates , 26 of them high school graduates, 26 of them secondary school graduates, 51 of them primary school graduates. Interestingly, the levels of depression and anxiety of the parents of children with CND and parents of healthy children were quite similar. The level of anxiety was 67% in the case group and 62% in the control group; likewise the level of depression was 53% in the case group and 50% in the control group. This results indicate us the necessity of further research about community mental health.