Prostat biyopsisi uygulanacak hastalarda bilgilendirmenin ağrı ve anksiyete düzeyine etkisi
Prostate biopsy information is important to apply the effect of pain and anxiety in patients
- Tez No: 384458
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER ÖZBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: prostat biyopsisi, bilgilendirme, ağrı, anksiyete, transrectal biopsy, information, pain, anxiety
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışma, prostat biyopsisi uygulanacak hastalarda bilgilendirmenin ağrı ve anksiyete düzeyine etkisinin belirlenmesi amacıyla planlanan ve uygulanan tanımlayıcı, karşılaştırmalı ve ilişki arayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmanın evrenini Kasım 2013-Haziran 2014 tarihleri arasında bir üniversite hastanesinin üroloji endoskopi bölümünde prostat biyopsisi yapılan bireyler, örneklemini ise araştırma kriterlerini karşılayan ve araştırmanın amacı açıklanarak bilgilendirildikten sonra izin alınan toplam 100 hasta birey oluşturdu. Verilerin toplanmasında yapılandırdığımız soru formu, Durumluluk Anksiyete ölçeği, Visual Analog Skala ölçeği kullanıldı. Verilerin analizi NCSS paket programı ile bilgisayar ortamında tanımlayıcı istatikler, parametrik testler kullanılarak yapıldı. Transrektal ultrason eşliğinde prostat biyopsisi(TRUS-Bx) uygulanan hastaların yaş ortalamasının 63,90±5,35 yıl olduğu, %94'ünün evli, bilgilendirilmiş hastaların anksiyete puan ortalamasının 41,76±6,19 olduğu, bilgilendirilmemiş hastaların anksiyete puan ortalamasını 42,70±5,45 olduğu saptandı. Bilgi verilen hastaların ağrı skorları 1 ile 5 arasında değişmekte olup, ortalama 2,18±1,19 ve medyanı 2'dir. Bilgi verilmeyen hastaların ağrı skorları da 1 ile 6 arasında değişmekte olup, ortalama 2,42±1,21 ve medyanı 2'dir. Sonuç olarak, prostat biyopsisi uygulanacak hastalarda, işlem öncesi bilgilendirilen hastaların, anksiyete ve ağrı düzeylerinin biraz düşük olduğu ancak istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
This study is a descriptive and correlational research which is planned and done to in patients undergoing prostate biopsy to inform effect on pain and anxiety levels. The research population in November 2013-June 2014 between a university hospital urology endoscopy department prostate biopsy individuals, sample research meeting the criteria and purpose of the study explained and informed permitted after received a total of 100 affected individuals has created Structured questionnaire to collect data, Situational Anxiety Scale, the Visual Analog Scale was used. Data analysis with NCS software package for computer descriptive statistics, parametric tests were used. TRUS-Bx patients treated with a mean age of 63,90±5,35 years, which is 94% of the married, informed patient anxiety mean score was41,76±6,19, which is not informed of the patients mean anxiety score of42,70±5,45 was found to be. The information provided is in pain scores of patients between 1 and 5, average 2.18 ± 1.19 and the median is 2. Information not given patients' pain scores ranged from 1 to 6, average 2.42 ± 1.21 and the median is 2. Consequently, before the process of informing patients undergoing prostate biopsy, patients with anxiety and pain level is a bit low, showed no statistically significant difference.