Klinik aktif prostatit yakınması bulunmayan PSA yüksek olgularda antibiyoterapinin yeri
The role of antibiotherapy in the patients with high serum PSA levels but without any clinically active prostatitis complaint
  1. Tez No: 224473
  2. Yazar: HASRET TOPAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERDAR GÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: prostatit, PSA, antibiyoterapi, prostatitis, PSA, antibiotherapy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
PSA halen prostat kanseri için en önemli ve en yaygın kullanılan tümör belirtecidir. Ancak kanser dışı nedenlerle de serum düzeyi değişkenlik göstermesi nedeniyle hastaların biyopsi kararı verilmeden önce daha iyi değerlendirilmesi gerekmektedir. Özellikle prostatit ve ilişkili sendromların serum PSA düzeyinde yükselmeye neden olduğu bilinmektedir. Mart 2004-Mart 2006 tarihleri arasında GATA Üroloji A.D. polikliniğine alt üriner sistem yakınmaları nedeniyle başvuran ve klinik aktif prostatit yakınması bulunmayan , serum PSA değeri 4.01-10 ng/dl arası olan 129 hasta çalışmaya dahil edildi. 102 olguya 21 gün günde 1 adet 400 mg. ofloksasin tb. verildi. Hastalar tedavinin 7nci , 14üncü ve 21inci günlerinde tekrar kontrole çağrıldı ve serum PSA , f PSA değerleri belirlendi(vaka grubu). Belirtilen bu süreler içerisinde olguların antibiyotik tedavisine serum PSA düzeyleri açısından ne şekilde yanıt verdiği saptandı. 27 olgu ise hiçbir tedavi verilmeden aynı sürelerde kontrole çağrıldı ve serum PSA ve f PSA değerleri belirlendi(kontrol grubu). Vaka ve kontrol grubunda elde edilen serum PSA ve fPSA değerleri karşılaştırıldı. Ayrıca olgular 3üncü , 6ncı ve 12nci ayda kontrole çağrılarak PSA ve fPSA değerleri takip edildi. Vaka grubunda serum PSA değerinin 4 ng/dl altına düşme bakımından 7nci , 14üncü ve 21inci günlerin hepsinde kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı sayıda hastada gerileme izlendi(p0.05). 21 gün antibiyotik tedavisi sonrası serum PSA değeri 4 ng/dl üzerinde kalan hastalara yapılan prostat iğne biyopsisinde %12.5 prostat kanseri saptandı. Gri zonda serum PSA yüksekliği olan hastalarda biyopsi kararı vermeden önce uygulanacak antibiyoterapinin aktif prostatit yakınması bulunmayan hastalarda serum PSA değerinde gerilemeye neden olduğu , böylece gereksiz biyopsi sayısını azaltacağı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Although still being the most important tumor marker in prostate cancer, serum PSA levels can change in many benign clinic disorders. Prior to the prostate biopsy decision, the patients must be well evaluated. Especially prostatitis and related syndromes elevate serum PSA levels. The patients who admitted to Gülhane Military Medical Faculty between March 2004-March 2006 with lower urinary system symptoms was evaluated, and a total number of 129 patients with 4 ng/dl or more serum PSA levels but without any active prostatitis complaint was included to the study. 102 patients (study group) received 400 mg ofloxacine once a day for 21 days and at the 7 th, 14 th, 21 st days of the treatment serum PSA and fPSA levels was measured. 27 patients (control group) had received no medication but also serum PSA, fPSA levels was measured at the 7 th, 14 th, 21 st days, and the results was compared with the study group. The number of patients whose serum PSA levels decreased to 4 ng/dl at the 7 th, 14 th, 21 st days of the treatment, were significantly higher when compared with the control group, and this was statistically valuable (p0.05). After the treatment, the patients with high serum PSA (>4 ng/dl) levels underwent TRUS prostate biopsy and %12.5 of these patients were prostate cancer diagnosed.