Prostat biyopsisi uygulanan hastalarda uygulanmış antibiyotik profilaksisinin akut prostatit gelişimini önlemedeki etkinliğinin retrospektif incelenmesi
Retrospective analysis of the effectiveness of pre-biopsy prophylactic antibiotic regimen to prevent acute prostatitis
  1. Tez No: 389989
  2. Yazar: HÜSEYİN BUĞRA KARAKAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN AYDIN MUNGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut prostatit, Antibiyotik proflaksisi, Prostat Biyopsisi, Seftibuten
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Giriş: Prostat biyopsisi öncesi Seftibuten ve Gentamisin kombinasyonu ile profilaksi uygulanmış erkeklerde biyopsi sonrası gelişen akut prostatit insidansını ve karakteristiklerini incelemeyi amaçladık. Gereç ve yöntem: İki yıllık süre içinde TRUS (Transrektal Ultrason) yardımıyla prostat biyopsisi uygulanmış 245 hastanın bilgilerini retrospektif olarak inceledik. Prostat biyopsisi sonrası akut prostatit gelişen erkekler belirlendi. Tüm hastalar; Seftibuten 400 mg oral tablet, günde tek doz, işlemden 12 ve 2 saat önce başlanmak üzere tedavinin 5 güne tamamlanması, işlem öncesi tek doz Gentamisin 160 mg intramusküler uygulanması şeklinde bir kombinasyon tedavisi aldı. Tüm biyopsiler ayaktan tedavi prosedüründeydi. Bulgular: Toplam 245 vakanın 2 ( %0,8) tanesinde akut prostatit gelişti. Hem kan ve hem idrarında geniş spektrumlu beta laktamaz pozitif Escherichia Coli izole edilen 1 vaka vardı. Kan ve idrar kültüründe saptanan bakteri siprofloksasin, levofloksasin, gentamisin, sefepim, seftriakson ve sefuroksim dirençliydi. Diğer hastanın kan ve idrar kültüründe bakteri izole edilmedi. Akut prostatit gelişen iki hastanın da ilk biyopsisiydi. Sonuç: Profilaktik seftibuten tedavisinin tek doz gentamisin ile kombinasyonunun, TRUS yardımıyla yapılmış prostat biyopsisi sonrası akut prostatit gelişiminin önlenmesinde etkili olduğu görülmektedir. Tüm dünyada florokinolon direncinin artmasından dolayı, seftibuten gibi sefalosporin grubu ilaç içeren alternatif profilaktik antibiyotik rejimlerinin prostat biyopsisi uygulanacak erkeklerde uygun olabileceği düşünülebilir. Geniş serili, randomize, prospektif çalışmalar daha kesin bilgiler verebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: We aimed to investigate the incidence and characteristics of acute prostatitis after transrectal prostate biopsy in men whom were given prophylactic ceftibuten combined with gentamicin. Materials and Methods: We analyzed the retrospective data from 245 patients who underwent transrectal ultrasound (TRUS) guided prostate biopsy over a 2 year period. Men in which acute prostatitis occured after the procedure were investigated. All patients received 400 mg ceftibuten orally once daily for 5 days, beginning 12 and 2 hours before biopsy; combined with single dose 160 mg gentamicin intramuscularly just before the procedure. All biopsies were performed as outpatient procedures. Results: Of the 245 cases, acute prostatitis developed in 2 (0,8%). Escherichia Coli that was positive for extended spectrum β-lactamase activity was isolated both from blood and urine in 1 case. The bacteria detected in urine and blood cultures were resistant to ciprofloxacin, levofloxacin, gentamicin, cefepime, ceftriaxone and cufuroxime. However, no bacteria was isolated either from blood or urine in the other case. Both patients had acute prostatitis after the first biopsy. Conclusion: Prophylactic ceftibuten combined with single dose gentamicin seems effective in preventing acute bacterail prostatitis after TRUS-guided prostate biopsy. Due to increasing rate of quinolone resistance among the world, alternative prophylaxis regimens including cephalosporins such as ceftibuten should be considered in men undergoing prostate biopsy. Prospective randomized trials with larger series may give more conclusive data. Keywords Antibiotic prophylaxis, Acute prostatitis, Ceftibuten, Prostate biopsy