Genetik CYP1A1, GSTM1 polimorfizmi ve serum eser elementleri ile kolorektal kanser riski ilişkisi
Association of CYP1A1, GSTM1 gene polymorphisms and serum trace elements with colorectal cancer
- Tez No: 384509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİK GÜLYAŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyofizik, Biophysics
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal Kanser, CYP1A1, GSTM1, Eser Elementler, Malondialdehit, Colorectal Cancer, CYP1A1, GSTM1, Trace Elements, Malondialdehyde
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Trakya Bölgesi'ndeki kolorektal kanserli hastalar üzerinde yaptığımız çalışmada CYP1A1, GSTM1 gen polimorfizmlerinin eser elementlerle (demir, bakır, çinko, selenyum) ilişkisinin olası etkilerini belirlemeyi amaçladık. Çalışma 165 kolorektal kanserli hasta ve 171 sağlıklı kontrol grubundan oluşturuldu. CYP1A1 ve GSTM1 gen polimorfizmleri için Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu kullanıldı, serum eser element düzeyleri Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi ile plazmada lipit peroksidasyonu ise spektrofotometrik yöntemle değerlendirildi. Hipertansiyon, diyabet, sigara, alkol tüketimi ve aile kanser öyküleri hastalık aleyhinde risk faktörleri olabilir. Bu çalışmada GSTM1 (rs:12068997) gen polimorfizmindeki GG genotipleri kolorektal kanserli hastalar için genetik risk oluşturabilir. Kolorektal kanserli grupta serum çinko, bakır düzeyleri, bakır/çinko oranı ve malondialdehit anlamlı derecede yüksek ve serum selenyum düzeyleri düşük bulundu. CYP1A1'in (rs:2605345), (rs:1048943) ve (rs:1799814) ile GSTM1'in (rs:11278559), (rs:12068997) polimorfizmlerinin genotipleri ile serum bakır, çinko, bakır/çinko oranları hasta grubunda daha yüksek olacak şekilde anlamlı farklar bulundu. Ancak bu genotipler ile serum demir düzeyleri arasında ilişki bulunmadı. Serum selenyum düzeyleri kolorektal kanserli grupta anlamlı derecede düşük bulundu. Bulgularımıza göre CYP1A1 veya GSTM1 genotipleri, serum eser elementlerin (bakır, çinko, selenyum, bakır/çinko) düzeyleri arasındaki ilişkiyi önemli ölçüde değiştirebilir ve bu kolorektal kanserin ilginç patogenezini gösterebilir.
Özet (Çeviri)
We aimed to determine the possible effects of the relationship between trace elements (iron, copper, zinc, selenium) of CYP1A1, GSTM1 gene polymorphisms in the study we carried out on patients with colorectal cancer in Trakya Region. The study was consisted of 165 patients with colorectal cancer and 171 control group with healthy. Real Time Polimerase Chain Reaction method was used for CYP1A1 and GSTM1 gene polymorphisms, serum trace element levels were evaluated by Atomic Absorption Spectrophotometer, lipid peroxidation in the plasma were assessed by spectrophotometric method . Hypertension, diabetes, smoking, consumption of alcohol and family cancer history may be negative risk factors for the disease. In this study, GG genotypes in GSTM1 (rs:12068997) gene polymorphism may constitute a genetic risk for patients with colorectal cancer. In patient with colorectal cancer, serum zinc, copper levels, copper/zinc ratio and malondialdehyde were found as significantly high and serum selenium levels were found low. CYP1A1 (rs:2605345), (rs:1048943) and (rs:1799814) polymorphisms and (rs:11278559), (rs:12068997) polymorphisms genotypes of GSTM1 and serum copper, zinc, copper/zinc rates were found significantly high especially in patient group. But no relationship was found between these genotypes and serum iron levels. Serum selenium levels were found significantly low in colorectal cancer group. According to our results, CYP1A1 or GSTM1 genotypes, and relationship between levels of serum trace elements (copper, zinc, selenium, copper/zinc) may change considerably and this may show strange pathogenesis of colorectal cancer.