The association of CYP1A2, CYP2D6, GSTM1, GSTP1 AND GSTT1 genes polymorphisms in idiopathic male infertility
CYPĞ1A2, CYP2d6, GSTM1, GSTP1 ve GSTT1 genleri polimorfizmleri ve idiyopatik erkek infertilitesi arasındaki ilişkinin araştırılması
- Tez No: 468762
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZGİN GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: CYP1A2, CYP2D6, GSTM1, GSTP1, GSTT1, İdiopathic erkek infertilitesi, CYP1A2, CYP2D6, GSTM1, GSTP1, GSTT1, Idiopathic male infertility
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Ksenbiyotik metabolizmasında rolü olan genlerin genetik varyasyonlarının erkek infertilitesi için risk faktörü olabileceği öngörülmüştür. Bu çalışmanın amacı Orta Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan erkeklerde GSTT1 (null polimorfizmi), GSTM1 (null polimorfizmi), GSTP1 (Ile105Val), CYP1A2 (A/C), CYP2D6 (A/G) genlerinin polimorfizmlerinin idiyopatik erkek infertilitesiyle ilişkisinin olup olmadığının belirlenmesidir. Materyal ve Metot: Bu çalışmaya, 114 infertil erkek hasta ve 50 erkek hasta dahil edildi. Periferik venöz kan örnekleri azoospermik, şidetli oligozospermik ve fertil/normozoospermik erkeklerden toplandı. Genomik DNA izolasyonu, tuz çöktürme yöntemi kullanılarak yapıldı. Genotipler, polimeraz zincir reaksiyonu/restriksiyon enzimi kesimi ve multipleks polimeraz zincir reaksiyonu teknikleri kullanılarak belirlendi. Bulgular: Sperm sayısı infertil ve fertil erkelerde istatistiksel farklılık gösterdi (P=0,001). GSTM1 ve GSTP1 genleri polimorfizmleri ve idiyopatik erkek infertilitesiyle anlamlı bir ilişki bulunmadı (sırasıyla, P=0,565 ve P=0,662). Diğer yandan, idiyopatik erkek infertilitesiyle GSTT1 (P=0.005), CYP2D6 (P=0,005) ve CYP1A2 (P=0,0001) genlerinin polimorfizmleri arasında anlamlı ilişki bulundu. Sonuç: Bulgularımız, çalışma populasyonumuzda GSTT1, CYP2D6 ve CYP1A2 genlerinin polimorfizmlerinin idiyopatik erkek infertilitesinde rolü olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Genetic variations in the xenobiotics metabolism have been suggested as modifiers of individual susceptibility to male infertility. This study aims to investigate the association among GSTT1 (null polymorphism), GSTM1 (null polymorphism), GSTP1 (Ile105Val), CYP1A2 (A/C), CYP2D6 (A/G) genes polymorphisms and idiopathic infertility in Central Black Sea Region in Turkey. Materials and Methods: In this study, 114 infertile male patients and 50 fertile controls were recruited. Peripheral blood sample was collected from azoospermic and oligozoospermic patients and fertile/normozoospermic men. Genomic DNA was isolated from the blood using salting out procedure. The genotyping was performed by polymerase chain reaction and restriction fragment length polymorphism. Results: The sperm count of infertile men and the control group was statistically different than those infertile men (P=0.001). We found no significant link between GSTM1 (P=0.565) and GSTP1 (P=0.662) polymorphism and idiopathic male infertility. On the other hand, we found a statistically significant association between idiopathic male infertility and polymorphisms of GSTT1 (P=0.005), CYP2D6 (P=0.005), and CYP1A2 (P=0.0001) genes. Conclusion: Our results have suggested that genetic polymorphisms of GSTT1, CYP2D6 and CYP1A2 genes could play a role in idiopathic male infertility in our population.