Delikanlılık (Youth masculinity) in the inner city: Everyday resistance for survival and respect
Şehir yoksulluğunda delikanlılık: Yaşam sürdürme ve kişisel itibar mücadelesinde gündelik direniş
- Tez No: 384610
 - Danışmanlar: PROF. DR. LEYLA NEYZİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Sosyoloji, Sociology
 - Anahtar Kelimeler: gençlik, varoş, yoksulluk, gündelik direnç, erkeklik, itibar, şiddet, youth, inner-city poverty, everyday resistance, masculinity, dignity, violence
 - Yıl: 2013
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Sabancı Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tez, İstanbul'un sosyal ve suç riski altında olduğu öngörülen İçerenköy mahallesindeki genç erkeklerin gündelik yaşam pratiklerini analiz etmektedir. Kişisel anlatılar ve etnografik yöntemlerle gençlerin yaşam sürdürme ve kişisel itibar mücadelesinde geliştirdikleri direnç yollarını inceliyorum. Foucault'cu yaklaşımdan gelen, yapısal kısıtlamalar ve öznenin karşılıklı etkileşimini irdeleyen“direnç”kavramı, öznel anlatıların ve etnografik analizin temelini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, bu tez, şehirli yoksul gençlerin birer aktör olarak yapısal kısıtlamalar, toplumsal cinsiyet ilişkileri, yaş hiyerarşisi, şiddet, ve idari yaptırımlar ile etkileşimlerini incelemektedir. Ayrıca, bu gündelik direniş ile gençlerin kendilerine ne şekilde zarar verdiklerini ve uzun vadede toplumsal olarak marjinalize olmaya itildiklerini gösteriyorum. Gençlik ve erkeklik kavramlarının belirli bir zaman, mekan, ve bağlam üzerinden üretildiği fikrinden yola çıkarak, bu çalışma aynı zamanda sosyal politikalar geliştirme süreçleri ve sivil toplum girişimlerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes the everyday practices of male youth living in İçerenköy neighborhood, an inner-city area in Istanbul, which is recorded as having high social and criminal risk. Through narratives of young people and ethnographic fieldwork on their everyday practices, I explore their means of resistance for survival and personal dignity. Derived from Foucauldian approach, the concept of“resistance”, which centers on the relation between structural constraints and the subject, constitutes the core of analysis both in the narratives and ethnographic research. In this respect, this study investigates the agency of inner city youth in relation to structural constraints, gender relations, age hierarchy, violence, concluding with policy implications. I also suggest that everyday resistance furthers youth's self-destructive behavior and social marginalization in the long term. Based upon the idea that both youth and masculinity are produced by a particular context, this study also aims to be a guide for policy-makers and civil society initiatives.