Musealization as a strategic component of urban transformation in 21st century İstanbul
21. yüzyıl İstanbul'unun kentsel dönüşümünde bir stratejik bileşen olarak müzeleştirme
- Tez No: 384611
- Danışmanlar: DR. HALİL BERKTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Istanbul, urban transformation, public space, gentrification, musealization
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiye Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Müzeleştirme; bir nesnenin müzevari bir tarzda ve ortamda sergilenmek amacıyla, asıl bağlamından ya da çevresinden kaldırılması veya ayrılması süreci olarak tanımlanabilir. Geçtiğimiz on yıl içinde İstanbul; çeşitli kentsel dönüşüm projelerinin mekanı haline geldi, ki müzeleştirme bu süreçte projelerin rızai olmayan tabiatlarının gizlenmesi ya da saklanması stratejisinin bir parçası olarak kullanıldı. Bu tez çoğunluğu İstanbul'un Beyoğlu semtine özgü olan ve son yıllarda gerçekleşmiş veya halihazırda gerçekleşmeye devam eden vakaların bir kısmını incelemektedir. Bu vakalar üç amaca yönelik gerçekleştirilen müzeleştirme süreçlerini göstermektedir: kamusal alanın gaspı, tüketim alanlarının yaygınlaşması ve düşük gelirli/marjinalize edilmiş yerleşimcileri merkezi yerleşim alanlarından çıkarma. Bu konular İstanbul'un hızlı nüfus artışının yanısıra finans merkezi ve turistik mekân olarak devamlı artan popülaritesi bağlamlarında incelenmektedir. Anahtar Sözcüklar: Istanbul, kentsel dönüşüm, kamusal alan, soylulaştırma, müzeleştirme
Özet (Çeviri)
Musealization can be defined as the process by which an object is removed or detached from its original context or setting for its exhibition in a museum-like manner and environment. In the past decade, Istanbul has been the site of various urban transformation projects that are carried out using musealization as a strategy to conceal or disguise their non-consensual nature. This thesis analyzes several of these cases, most of which are unique to Istanbul's Beyoglu district and have occurred in recent years or are presently taking place. These cases exhibit processes of musealization that are implemented for three objectives: the encroachment of public space, the proliferation of consumption spaces, and the displacement of low-income/marginalized residents from centrally-located areas. These themes are analyzed within the context of Istanbul's rapid population growth as well as its ever-increasing role as a financial center and tourist destination.