The European Union's democracy promotion strategy in Mediterranean region
Avrupa Birliği'nin Akdeniz bölgesinde demokrasi teşviki stratejisi
  1. Tez No: 384613
  2. Yazar: İREM BULAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM MÜFTÜLER BAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa-Akdeniz Ortaklığı, Avrupa Komşuluk Politikası, MEDA (Mali ve Teknik İlave Tedbirler), Ortaklık Anlaşması, European Union, Euro-Mediterranean Partnership, European Neighbourhood Policy, MEDA, Association Agreements
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Soğuk Savaşın sona ermesiyle birlikte, Avrupa Birliği çevresindeki bölgelerde demokrasinin teşviki politikası takip etmiştir. Bu tez, dışarıdan demokratikleştirme literatürüne, Avrupa Birliğinin Akdeniz bölgesindeki demokrasi teşviki için kullandığı politikanın yapılandırılması ve enstrümanlarını detaylı bir şekilde analiz ederek katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Özel olarak, Avrupa Birliğinin demokrasi teşviki politikalarının altında yatan dinamiklere ve Akdeniz ülkeleri için Avrupa Birliğinin neden bazı belirli politikaları ve enstrümanları kullandığına bakıyorum. Bu itibarla, bu tez demokratikleştirme politikalarının başarı veya başarısızlığından ziyade Avrupa Birliği gibi bir dışarıdan demokratikleştiricinin nasıl belli başlı politika ve enstrümanları ürettiğine ve kullandığına odaklanmaktadır. Yani, bu tez Avrupa Birliği‟nin Akdeniz bölgesine yönelik dış politikasının gelişimini ve bu süreçte Avrupa Birliği‟nin politikalarının nasıl Akdeniz bölgesine karşı kapsamlı bir demokrasi teşviki stratejisine doğru yoğunlaştığını açıklamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
Following the end of the Cold War, European Union followed a democracy promotion policy in its neighbourhood regions. The thesis aims to contribute to the external democratization literature by giving a detail analysis of the European Union‟s policy formation and instruments for democracy promotion in the Mediterranean region. More specifically, I look at the dynamics underlying democracy promotion policies of the EU and explain why the EU adopts certain policies and employ certain instruments for Mediterranean countries. As such, this thesis does not focus on the success or failure of democratization policies per se, but rather how an external democratizer, like the EU, produces principal policies and employ instruments for democracy promotion. Namely, this thesis tries to explain the evaluation of the EU‟s foreign policy towards the Mediterranean region and within this process, how the EU‟s policies are intensified towards a comprehensive democracy promotion strategy in the Mediterranean region.