Confronting assumptions: Questioning unidimensional stereotypes through portraits and personal effects
Varsayımlarla yüzleşmek : Tek boyutlu stereotipleri portreler ve kişisel objeler yoluyla sorgulama
  1. Tez No: 384637
  2. Yazar: MİCHELİA KRAMER
  3. Danışmanlar: PROF. MURAT GERMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: identity, stereotype, prejudice, assumptions, interactive
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
“Varsayımlarla Yüzleşmek”hem öznelerinin hem de izleyicinin, ötekiler hakkındaki bilinçli ve bilinçaltı kabullerine meydan okurken, kendi benliklerini nasıl sunmayı seçtiklerini sorgulatmayı amaçlayan etkileşimli bir sergidir. Bireyleri gerçekdışı seviyede derinliksiz algılama eğilimimiz, dile getirilmediği kadar tehlikelidir de. Bu insani eğilime karşılık vermek için, bu proje feminist teoriden önyargı teorisine bir çok alanı ve benlikten görünürlüğe bir çok konuyu kapsayan disiplinlerarası bir çerçevede hayat bulmuştur. Sergi, katılımcıların portreler ile özel eşyaları eşleştirmeye çalıştığı ve bu yolla sahip oldukları gizli önyargıları ortya çıkaracak bir etkileşimli egzersiz olarak kurgulanmıştır. Amaç, katılımcıların içselleştirdikleri önyargıları ortaya çıkartarak onları utandırmak ya da cezalandırmak değil, hem kendimiz, hem de parçası olduğumuz topluluklarla aramızda, kültürel olarak kanıksanmış ayrımcılığa, tahammülsüzlüğe, haksızlığa ve birey olmaya dair bir diyalog başlatmaktır. Anahtar Kelime: kimlik, kalıplaşmış yargı, önyargı, varsayım, etkilesimli
Özet (Çeviri)
Confronting Assumptions is an interactive exhibition that engages both subjects and audience members in challenging their conscious and subconscious presumptions about others and, in turn, questioning how they choose to present their own identities. Our tendency to define individuals as unrealistically unidimensional is as unacknowledged as it is harmful. To counter this human inclination, this project calls upon a multidisciplinary framework that encompasses various fields from feminist theory to prejudice theory, and topics spanning from identity to visibility. The exhibition will be an interactive exercise where participants will attempt to match portraits of subjects with images of their personal effects in order to uncover the hidden biases within us all. The goal is not to shame or punish participants for recognizing internalized prejudices, but rather to start a dialogue within ourselves and our communities addressing culturally embedded discrimination, intolerance, injustice and identity. Ideally this exhibit will lead to further discussions and projects that encourage looking beyond reductionistic stereotypes and eliminating intolerance.