Unattainable goals, middle class fantasies: An ethnography of women's work in feminized retail banking in İstanbul, Turkey
Ulaşılmaz hedefler, orta sınıf hayaller: İstanbul'da feminize kitle bankacılığı alanında bir kadın emeği etnografisi
- Tez No: 384638
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE PARLA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Duygulanımsal Emek, Beyaz Yakalı Öznellikler, Biyopolitik Üretim, Toplumsal Cinsiyet ve Sınıf, Hizmet Sektörü Etnografileri, Affective Labor, White-Collar Subjectivities, Biopolitical Production, Gender and Class, Ethnographies of Service Work
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu tez çalışması; banka şubelerinin (kitle bankacılığı olarak da anılan) feminize alt kademelerinde çalışan kadın profesyoneller arasında yürütülen bir işyeri etnografisinden yola çıkarak, kadınların duygulanımsal emeğini ve beyaz yakalı öznelliklerin kurulmasını ele almaktadır. Kitle bankası örneğinde beyaz yakalı kadın“ideal”ini gerçekleştirme yolunda neoliberal söylemlerin bir parçası olarak profesyonellik, verimlilik, etkinlik ve bireysellik gibi performans kriterleri göz önüne alındığında; kadınların bankalar dışındaki toplumsal cinsiyet ve sınıf eşitsizlikleri sonucu nasıl“kadın”olduğu sorunlu bir biçimde dışarıda bırakılmaktadır. Feminize istihdamın bu tesirli alanlarını; bedenselleşen, cinsiyetlendirilen ve sınıflandırılan hallenmeleri kapitalist arzu, fantezi ve zevk sahaları olarak yeniden keşfederken, kadınların duygulanımsal emeğinin fantazmatik beyaz yakalı öznelliklerin gayrimaddi ve biyopolitik oluşumuyla nasıl kesiştiğine bakıyorum. Sonuç olarak, toplumsal hareketliliğin formülü olarak orta sınıf çalışma etiğinden yola çıkılarak; kitle bankacılığı alanında ulaşılmaz satış hedefleri ve aynı ölçüde ulaşılmaz başarı hayalleri, yakalanamayan bir beyaz yakalı ideali üzerinden harekete geçirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Drawing from a workplace ethnography among women professionals in the increasingly feminized lower echelons of commercial bank branches (so-called retail banking) in Istanbul, Turkey, this thesis is an examination of women's affective labor and the construction of white-collar subjectivities. Given the performance criteria of professionalism, productivity, efficiency, and individualism as part of neoliberal discourses for attaining the ideal of the white-collar woman in the retail bank, how a woman becomes a“woman”as an outcome of gender and class inequalities outside the workplace is problematically pushed aside. I navigate the various embodied, gendered, and classed affects in terrains of capitalist desire, fantasy, and enjoyment in these affective spaces of feminized employment where women's affective labor intersects with the immaterial and biopolitical production of fantasmatic white-collar subjectivities. In the end, acting on the middle class work ethic as the formula of social mobility; unattainable sales goals and equally unattainable fantasies of success in retail banking seem to be mobilized through the elusive ideal of the white-collar woman.