Geleneksel Türk süsleme sanatlarında çinicilik
Traditional Turkish dekorative arts tile
  1. Tez No: 384643
  2. Yazar: MEHTAP ŞAHİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHATTİN ODABAŞI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Süsleme Sanatı, Çini, Üslup, Grafik Tasarım İlkeler, Turkish Decorative Art, Tiles, Style, Graphic Design Principles
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Türkler yüzyıllar boyunca yaşadıkları coğrafyalarda kendine özgü sanat tarzları geliştirmişler, bu tarzların ışığı altında günümüze kadar ulaşabilen eşsiz sanat eserleri ortaya çıkarmışlardır. Geçmişten günümüze kadar gelen eserler incelendiği zaman Türklerin sanata ve estetiğe verdiği önem açıkça görülmektedir. Günümüze ulaşan eserlerin bulundukları seviye ve eski görkemleriyle bugüne ulaşmaları onların birer nadide eser olduğunun en açık delilidir. Araştırmanın birinci bölümünde, Geleneksel Türk Sanatı olan Çiniciliğin tarihi geçmişten günümüze araştırılmış örnek fotoğraflarla genel özelliklerine yer verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde süsleme sanatlarında kullanılan motifler ve özellikleri incelenmiştir. Çini Tasarım ve kompozisyonlarda uygulanan semboller ve motiflerle araştırma boyutlandırılmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise Çini Tasarım, Grafik Tasarım ilke ve elemanları yönünden araştırılmış seçilen örnekler ile incelenmiştir. Dördüncü bölüm Çini sanatında üslup özellikleri araştırılmıştır.Sonuç bölümünde elde edilen veriler ve önerilerden oluşmaktadır. Araştırmada, Türk süsleme sanatı olan Çinicilikte yer alan kompozisyonlardaki Grafik tasarım ilkelerinin incelenmesi, üslup tarzlarının araştırılması ile çini desen tasarımcılarının bir takım ilkelerle hareket ettiği ve Türk Grafik Tasarım düşüncesinin eskiden beri var olduğu belirlenmiştir. Bu ilke ve kuralları içeren tasarımlarla Çini Sanatını devam ettirebilmek için, öneriler sunulmuş bu alanda çalışma yapacaklara yönelik eğitim programları yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Turks over the centuries they developed distinctive styles of art in the geography, this style under the light of the unique works of art that can be survived, they pulled out. When examining the artifacts from the past and the Turks the importance given to the arts and aesthetics is evident. The surviving works of art they are level and reach their date of former glory are the most obvious evidence that the rarest works.The first section of the survey, traditional Turkish art Ceramic date from the past to the present general features are provided with sample images researched. In the second part of the decorative arts of the research used in the motives and characteristics. Tile design and composition with symbols and motifs applied to research in the sturdiest. In the third part of the research is the Tile design, graphic design principles and elements are explored with selected examples from the researched. The fourth part in the art of stylistic characteristics of the tiles have been investigated. The data obtained and the conclusion section consists of suggestions.The study, which is situated on the Turkish decorative arts Ceramic composition investigation of the principles of graphic design, investigation of stylistic style with tile pattern with a team of designers, policy moves and the Turkish graphic design it has been determined that the old idea of there since. This policy contains the rules and designs in an effort to maintain the art Tiles, recommendations presented will work in this area is proposed to be made for training programs.